Home » Живот » Тъжната история на Цонка Димитрова или как легендарното момиче от кутийката с локум бе оставено в нищета от държавата
Тъжната история на Цонка Димитрова или как легендарното момиче от кутийката с локум бе оставено в нищета от държавата

Тъжната история на Цонка Димитрова или как легендарното момиче от кутийката с локум бе оставено в нищета от държавата

В нищета минават старините на една от най-известните българки – девойката от кутиите с локум Цонка Димитрова, чийто лик красеше безчет рекламни материали на социалистическа България.

Момичето с розите още живее със съпруга си в своето с. Каравелово, Пловдивско, и всеки месец двамата минават през един и същи кошмар – как да свържат двата края.

Знаменитата снимка, която грееше от локумите по времето на Бай Тошо, е правена през далечната 1963-а. Тогава Цонка е щракната да бере рози край родното Каравелово. Следва история пълна с обрати, тъга, премеждия, но и с оптимизъм. Оказва се, че Цонка едва преживява с пенсия от 275 лева. През годините е работила в завод на най-различни постове, макар да е завършила за хореограф и навремето да я искали в един от престижните ансамбли в Пловдив.

Някогашното момиче от локума е пенсионерка от 2003 г. Още помнела, че ѝ идвало да се разплаче, когато излезли документите от НОИ и прочела, че я пенсионират с 98 лева за 38 години трудов стаж. С времето парите нараснали до 275 лева, но и цените се вдигнали.

„Срам ме е да кажа, че има месеци, в които караме с по 10, 20 лева, защото платиш ток, платиш телефон, купиш лекарства и остава това. Ако не ги платиш сметките, идват, режат те. Не знам как се оправяме, ама се оправяме. Щом не съм тръгнала да прося и да вземам на вересия от магазина, макар че може и такива времена да дойдат… Побираме се в това, с което разполагаме. Най-лесно на този свят се взема заем, ама как се връща“, споделя с тъга Цонка пред Нова телевизия.

Как легендарното момиче от кутийката с локум бе забравено от държавата

Най-голямата ѝ болка обаче не са мизерните пари, които взема за 38 години усърден труд, а това, че все още се чувства непризната и не е получила нито стотинка за това, че вече половин век ликът ѝ е върху опаковката на локума.

Без изобщо да подозира и без да ѝ искат разрешение, лицето ѝ се озовало върху кутийките с локума. Преди време, по съвет на свои близки, решила да си търси правата. Завела дело срещу производителя и поискала да ѝ изплатят сума, но до положителна за нея развръзка така и не се стигнало.

Милостиня Цонка и мъжът ѝ Димитър, с когато са заедно от ученици, не получават и когато преди 5 години къщата им изгоряла до основи. Вдигнали я пак сами, колкото могли. След огнената стихия обаче оцелели само две неща – иконата на Богородица и оригиналът на снимката на розоберачката Цонка.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.