Водещите новини
Home » Свят » Медведев смълча света: Земята под краката ви ще гори! Бетонът ще се топи
Медведев смълча света: Земята под краката ви ще гори! Бетонът ще се топи

Медведев смълча света: Земята под краката ви ще гори! Бетонът ще се топи

Украйна настоява армията ѝ да бъде така оборудвана и обучена, че да е в състояние по всяко време да отблъсне ново руско нападение.

Група държави, сред които и Германия, трябва да дадат на Украйна политически и юридически гаранции за нейната сигурност, се казва в новата концепция. Документът беше представен във вторник в Киев от шефа на президентската служба на Украйна Андрий Ермак и от бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Сред страните, които могат да дадат въпросните гаранции на Украйна, се посочват САЩ, Великобритания, Канада, Полша, Италия, Германия, Франция, Австралия, Турция, както и няколко северноевропейски страни плюс балтийските републики.

Изрично се посочва, че тези гаранции не променят с нищо въпроса за членството на Украйна в НАТО, която ще си остане кандидатка за присъединяване към Алианса, пише DW.

Заместник-секретарят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев реагира, отправяйки нови заплахи. В Telegram той написа, че такива гаранции биха поставили началото на Трета световна война. Той ги сравни с ангажимента за обща отбрана, съдържащ се в член пети от договора за НАТО.

„Ако западните държави се опитат по този начин да отслабят Русия, то земята под краката им ще гори, а бетонът ще се топи“, заплаши Медведев.

Въпросът за международни гаранции за Украйна беше актуален още в началото на войната, продължаваща вече повече от 6 месеца, когато двете страни преговаряха за примирие. Тогава имаше сигнали, че Киев може да се съгласи на неутрален статут на страната и на отказ от членство в НАТО.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.