Home » Свят » Световните медии съобщават за смъртта на Ким Чен Ун
съобщават за смъртта на Ким Чен Ун

Световните медии съобщават за смъртта на Ким Чен Ун

Вечерта на 25 април световните медии съобщиха: лидерът на КНДР Ким Чен Ун почина, научи 365novini.

Както обикновено във всички новини за живота на севернокорейския елит, надеждността на подобни публикации все още е трудно да се прецени: едно азиатско издание цитира друго, и двете цитират трето, а официалните източници в Пхенян са мълчаливи.

Тези събития бяха предшествани от медийни публикации за „тежкото състояние“ на младия (няма и 40 години) политик: уж той е претърпял сърдечна операция, но тя била неуспешна и Ким изпаднал в кома.

Според информационната агенция Ройтерс делегация от китайски лекари и служители пристигнала в КНДР спешно, вероятно във връзка със здравословното състояние на техния североизточен съюзник.

Всъщност младият лидер не се появява на публично място повече от седмица, включително дори на най-важния държавен празник 15 април – рождения ден на бащата – основател на КНДР, дядо му – Ким Ир Сен.

При Ким Чен Ун започна известно „разреждане“ на напрежението със Запада – например на сензационна среща с американския лидер Доналд Тръмп беше постигнато споразумение за замразяване на севернокорейската ядрена програма.

В същото време Тръмп може би знае нещо за своя „нов източен приятел“, което ние не знаем – по-специално, вчера американският президент нарече публикациите за смъртта на Ким „фалшификати“.

Във всеки случай, както казват експертите, хипотетичното оттегляне на лидера на свръхцентрализирана авторитарна държава с ядрени оръжия и техните средства за доставка може да породи сътресения в целия Азиатско-тихоокеански регион.

glas

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.