Home » България » Щабът огласи резултатите от тестовете във „Факултета“ и „Филиповци“
Щабът огласи резултатите от тестовете

Щабът огласи резултатите от тестовете във „Факултета“ и „Филиповци“

След няколко дневно интензивно пробонабиране, както с бързи тестове, така и с PCR, данните, които имаме за момента са доста обнадеждаващи.

Ограничихме до максимум семейните огнища. Успяхме да направим епидемиологичните проучвания.

Така отговори на въпрос какви са резултатите от тестването на „Филиповци“ и „Факултета“ в София шефът на РЗИ – София Данчо Пенчев, научи 365novini.

„Мислим позитивно по въпроса. Резултатите са обнадеждаващи“, добави той.

На въпрос какви са резултатите на водачите от градския транспорт в София Пенчев отвърна:

„Има положителни резултати, но на над 600 изследвания, които са направени на хора от градския транспорт, процентът на положителни проби е под 1%“, каза той.

В разговора се включи и доц. Кунчев:

„Не мисля, че водачите от градския транспорт са кой знае колко рискова група. Щабът препоръчва на МЗ да се направи едно проучване на град Пловдив. Той е в средата – има случаи, но не са най-много. Има достатъчно мощна система на здравеопазване. РЗИ има достатъчно ресурс да го направи. Ще са на абсолютно случаен принцип направени тестове на 500 – 1000 души“, каза Кунчев.

„Имам предположение какво ще намерим. В такива райони има обикновено около 2-5-6% хора, които са се срещали с вируса“, добави той.

По думите на Кунчев, се очаква другата седмица да стартира проучването. „Никога не сме делили градовете на този принцип. Важно е къде се спазват правилата и къде не“, добави доцентът.

„Това изследване ще се прави по начин, по който не е правен досега у нас.“ По думите му ще се търсят антитела.

„В момента около 50% от леглата в София вече са изчерпани. Във Видин се изчерпват не само леглата, а даже по-скоро се изчерпват лекарският и друг медицински персонал. Проблемите са комплексни и няма как да се разсъждаваме само в една посока“, каза ген. Венцислав Мутафчийски.

„В 3 скандинавски страни имаше различен подход. Всички давате за пример Швеция, но нека да видим данните – 200 починали в Норвелия, 400 в Дания, 4000 в Швеция“, каза Кунчев.

блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.