Home » Топ новини » Ген. Мутафчийски огласи каква форма на заразата е открита в Паничерево, Факултета и Филиповци
Ген. Мутафчийски огласи каква форма на заразата е открита

Ген. Мутафчийски огласи каква форма на заразата е открита в Паничерево, Факултета и Филиповци

След една седмица ще се види как ни са отплатили разходките по Великден, отбеляза шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски, научи 365novini.

За шофьорите изследванията продължават. Когато се завършат, тогава ще бъдат оповестени. Една лаборатория не е дала никакви данни за вчера, съобщи още шефът на Щаба.

Мутафчийски коментира новина, че жена е платила за бърз тест.

„Първо и последно от Фейсбук случаи няма да обсъждаме. За жена, която нито се съобщава името, нито болницата, моля ви. Това е абсолютно некоректно зададен въпрос. Никой не кара никого в България да си заплаща теста за коронавирус“, каза той.

Шефът на Щаба коментира и решението на софиянци да напуснат столицата за празниците.

Вече няколко пъти споделихме, че са основателни притеснения. Поради простата причина, че София е най-голямото огнище. Напускайки София, заразата може да се разнесе. Обратният случай не е изключен, да се донесе заразата. Вие сами ще се убедите, дали това се оправдава, дали са основателни предположения или не, каза той.

„Преди Цветница също имаше доста охлабване в поведението и това нещо се демонстрира в три поредни дни с повече от 40 случая“, припомни Мутафчийски.

Генералът съобщи добра новина за България при търсенето и тестването на болни от коронавируса у нас.

По думите му, откриваме повече носители, а не болни. Мутафчийски допълни, че в България се наблюдава ситуация, в която се откриват всички болни със симптоматика.

„В България се наблюдава една ситуация – да откриват всичките болни със симптоматика, да проследяват епидологичните вериги и да откриват асимптомни лица.

Включително да изследват таргетни групи, които нямат никакви симптоми. Защото въпреки говоренето за масови тестувания, такива таргетни групи – шофьори, полицаи, медицински сестри – такова нещо не се наблюдава, защото отдавна са изгубени връзките в епидемиологичните вериги, отдавна капацитета на лабораториите в чужбина е под въпрос, дали ще издържат“, обясни той.

В момента в България се намират не само отделни случаи, но и цели клъстери. Т.е. има заразени в цяла група“, каза ген. Венцислав Мутафчийски. Така е било в Паничерево и в столичните квартали „Факултета“ и „Филиповци“, поясни шефа на щаба.

По повод осигурените в чужбина лица, той уточни, че у нас те имат право на спешна медицинска помощ. Тестовете и лечението на коронавирус за всички пациенти в българските болници се поемат от държавата, потвърди за пореден път шефът на ВМА и уточни, че това важи за всички граждани, дори да не са здраво осигурени.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че имунизациите на бебета и деца трябва да протичат в кабинетите на личните лекари и това ще се прави при определен график като няма да се приемат други пациенти.

Ген. Мутафчийски заяви, че се обсъждат активно всякакви мерки в България, а що се отнася до пазарите – те ще функционират по определен ред и ако се констатира нарушение – ще се затварят моментално.

Във Видин заразяването се дължи на недостатъчното спазване на мерките за безопасност. Лекарите ще работят в тежка ситуация занапред. Освен подновяването на майчинските консултации, се предвижда и подновяване на плановите дейности в болниците. Затова лекарите ще трябва да спазват фанатично мерките за безопасност, подчерта Мутафчийски.

747 легла имаше в началото на епидемията. В резултат на подготовката на медицинските заведения имаше възможност за разкриване на 1450 легла. По време на втория етап бяха разкрити навсякъде Ковид-отделения. Това доведе до увеличаване на повече от 10 пъти на капацитета. Има възможности за още разширяване. Капацитетът към момента е над 1700 легла за болни от коронавируса.

Попитан дали коронавирусът удря и мозъка, освен белия дроб, той заяви, че вирусът засяга много системи в човешкото тяло. Удря и белите клетки в гръбначния мозък. Това е една много сериозна болест. Откриват се все нови и нови неща. Вирусът ни изненадва всеки ден, заяви началникът на Щаба.

Що се отнася до отварянето на планините, Мутафчийски каза, че се обсъждат всякакви варианти и когато това се случи всички ще разберат. Шефът на щаба обаче се ядоса, че никой не пита за спирането на плановите дейности в болниците, защото това е важен въпрос.

 

 

блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.