Home » Свят » Шпионски служби: Китай скри и унищожи материали за COVID-19
Китай скри и унищожи материали за COVID-19

Шпионски служби: Китай скри и унищожи материали за COVID-19

Службите от разузнавателната общност “Петте очи” – Великобритания, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия, смятат, че Китай умишлено е скривал новини за появата на коронавируса и за проведени опити с него в лаборатории, съобщи в. “Сатърдей телеграф”, позовавайки се на доклад от 15 страници, подготвен от съюза, научи 365novini.

В документа се обяснява, че Китай – страната, от която започна пандемията, е изложил на риск други държави с действията си. Пекин отказал на учени в чужбина, работещи по създаването на ваксина, достъп до биоматериали, свързани с вируса.

Припомнят се информациите за заглушаване на критични гласове и “изчезване” на доктори, решили да говорят за вируса.

“Нулевият пациент” може да е бил регистриран на 17 ноември, писа през март в. “Саут чайна морнинг пост”. Въпреки това на 3 януари китайският Национален комитет за здравеопазването дал указание да бъдат унищожени проби и да не се публикуват данни за тогава неизвестната инфекция, се казва в доклада.

В “Петте очи” има и спорове, отбелязва “Сатърдей телеграф” – австралийските служби подкрепят официалната версия на Китай, че коронавирусът е тръгнал от пазар в Ухан, а разузнавателната общност в САЩ (в нея влизат 17 служби като ФБР и ЦРУ) не е напълно съгласна, макар да няма окончателно становище.

лупа

Твоят коментар

About Натали Славова

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook
error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!