Home » Здраве » Шах и мат: По-добре купувайте сиво, а не червено мляно месо
По-добре купувайте сиво мляно месо

Шах и мат: По-добре купувайте сиво, а не червено мляно месо

Вероятно това, което ще прочетете, ще предизвика смут в душите ви. 

Защото то противоречи с всичко, което са ни внушавали до този момент. Според немски месари цветът не показва свежестта на месото, а само химическата реакция, която се е състояла, научи 365novini. И… сивкавият цвят на месото по никакъв начин не бил свързан с неговия вкус.

Обяснението: ако месото е червено, това показва високо съдържание на кислород в него. Сивотата на цвета възниква поради реакцията на веществото миоглобин, което образува сивкави пигменти, твърди berliner-zeitung.de. По този начин това е чисто оптичен процес, който не влияе върху качеството на продукта.

Каймата изглежда добре отвън, но вътре често можете да видите сиво-кафява сърцевина, която се образува поради липса на кислород. Опакованото мляно месо съдържа още по-малко кислород. Всъщност то трябва да е напълно сиво, но тъй като никой не би го купил, индустрията използва сложни трикове.

И… добавките правят месото визуално привлекателно.

Ако каймата е сива на вид, по-вероятно е знак, че месарят не е използвал никакви добавки. В момента в Германия има около 1250 различни химически добавки, които са разрешени от закона и теоретично влизат в тялото ни. Никой обаче не знае със сигурност как се държат при различни химически реакции, така че употребата им е най-добре да бъде сведена до минимум. Така че винаги купувайте сиво мляно месо!

Как да проверите свежестта на месото?

Ако не сте сигурни в свежестта на месото, направете тест за миризма. Обикновено прясното месо има кисела миризма. Ако миризмата е различна или неприятна, това може да е признак на развалено месо.

Съвет: ако поставите каймата на чист въздух, след около 15 минути тя ще се насити с кислород и отново ще стане розова.

Glas.bg

Твоят коментар

About Натали Славова

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook
error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!