Водещите новини
Home » България » Сеизмологът проф. Бойко Рангелов след серията силни трусове на Балканите – докога Господ ще бъде българин
Сеизмологът проф. Бойко Рангелов след серията силни трусове на Балканите

Сеизмологът проф. Бойко Рангелов след серията силни трусове на Балканите – докога Господ ще бъде българин

Разрушително земетресение в Албания отне живота на над 40 души и предизвика сериозни разрушения в курортния и пристанищен град Дуръс, научи 365novini.

В същото време Балканите сякаш се събудиха и цяла поредица земни трусове люлеят Гърция, Румъния, Босна и Херцеговина.

България пък е същински остров на спокойствието и Господ сякаш наистина е българин и ни пази от по-сериозно земетресение.

Сваля ли земята натрупаното напрежение с трусовете на Балканския полуостров, какви са причините за разрушенията в Албания и докога земята под България ще е сравнително спокойна, агенция ПИК потърси за експертен коментар проф. Бойко Рангелов от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. С него разговаря Ивайло Атанасов:

– Г-н професоре, през последните дни Балканите се тресат. Първо беше силното земетресение в Албания със жертви и разрушения, бяха регистрирани и сериозни трусове в Гърция, Румъния и Босна. Сваля ли земята напрежението с тази поредица от земетресения?

– В поредицата земетресения няма нищо необичайно. Всички земетресения станаха в добре известни земетръсни зони. Изглежда са се понатрупали тези напрежения, за които вие споменавате и сега земята ги освобождава. Жалко е само, че това е съпроводено с жертви и разрушения.

– Да, трусът в Албания се превърна в смъртоносен въпреки, че трусът от 6,4 по Рихтер не е чак толкова голям като магнитуд, като сила. Какви са причините за тези човешки жертви, които бяха дадени? Всеки ден броят им се увеличава, което наистина си е една трагедия.

– Да, има причини затова и аз ще опитам да ги конкретизирам съвсем накратичко. Първо – земетресението беше близо до населени пунктове. Доколкото разбираме от средствата за масова информация, най-сериозно е пострадал град Дуръс.

Второ – земетресението беше сравнително плитко, а както е известно, плитките земетресения са много по-разрушителни от дълбоките със същия магнитуд. И третата причина – лошото строителство в Албания си каза думата. Ако погледнете кадрите, които се разпространяват по масмедиите ще се види, че стои сграда непокътната и непомръднала, а залепената за нея – срутена изцяло. Това категорично говори за лошо строителство, за лошо изпълнение, лоши материали. Накратко – това са причините.

А бройката нараства по простата причина, че винаги е така, защото в първия момент оценката на жертвите не може да бъде направена точно. След като има масови разрушения нормално е да има и повече жертви.

– Нещо подобно се случи и преди 20 г., когато беше унищожителното земетресение в Турция в района на Измит – лошото качество на строителството тогава отне много човешки животи…

– Тогава загинаха около 20 000 души.

– И един последен въпрос, защото хората ги интересува и се вълнуват. Ние, България, седим като един остров на спокойствието сред тези люлеещи се Балкани. Докога можем да бъдем сравнително спокойни, че земята под краката ни ще кротува?

– Да, така е. Продължаваме да вярваме, че Господ е българин и в този смисъл, като че ли има известно потвърждение на тези думи. Само че аз не вярвам, че Господ може безкрайно да бъде българин. Живеем в земетръсен участък, силни земетресения не са ставали повече от 90 години на територията на страната. Така че, ние не трябва да се стресираме и паникьосваме сега, но трябва да се готвим, защото не е невъзможно България също да преживее сравнително мощен трус.

ПИК

Твоят коментар

About Натали Славова

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook
error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!