Водещите новини
Home » Здраве » Псевдогрип удря тежко белите дробове, носи много усложнения
Псевдогрип удря тежко белите дробове

Псевдогрип удря тежко белите дробове, носи много усложнения

Псевдогрип удря тежко белите дробове, научи 365novini.

Става дума за вирусна инфекция на дихателната система със симптоматика на грип, но с повече усложнения. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.

Преди дни са били изследвани 17 проби на деца в тежко състояние за 14 вируса. Доказани са пет положителни проби – три от децата имат риновирус, а две – парагрипен вирус от първа група.

Всяка от тези вирусни инфекции може да доведе до много тежко засягане на белия дроб. А грипът прави често усложнения и може да протече мълниеносно, на 10 000 заболели един прави възпаление на мозъка, при 3000 заразени е свързан с хеморагична пневмония, обясни д-р Кантарджиев.

„Грипът закъснява, нито в България, нито в страните от Европа има регистрирани щамове на грип при болни“, каза главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Четири щама се очаква да ни връхлетят през тази година – „Бризбейн 2018“, „Канзас“, „Виктория“ и „Пукет“. „Към „Бризбейн“ и „Виктория“ хората нямат много имунитет, тъй като са по-нови. Затова и от тях ще се разболяват повече хора“, обясни доц. Кунчев.

120 000 възрастни ще бъдат безплатно ваксинирани срещу грип в рамките на националната програма, която се изпълнява повече от 10 години у нас.

Ретро

Твоят коментар

About Натали Славова

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook
error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!