Home » България » Съдии и адвокати направиха портал за правата ни по време на кризата
портал за правата ни по време на кризата

Съдии и адвокати направиха портал за правата ни по време на кризата

Съдии, адвокати и правозащитници правят портал за правата по време на кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия, научи 365novini.

Сред инициаторите на инициативата #ПраваПоВремеНаКриза са съдиите Нели Куцкова, Калин Калпакчиев, Владислава Цариградска и адвокатите Михаил Екимджиев и Мария Шаркова.

Ако при извънредното положение мерките не са обосновани и пропорционални, може да се стигне до криза след кризата – правна и демократична, предупреждават юристите, цитирани от Сега.

Според юристите възможните негативни последици от ограниченията ще бъдат минимизирани, ако се анализират бързо, ако се споделят опит и добри практики.

Извънредната ситуация, в която се намираме, изисква бързи и адекватни решения, но и анализ върху пораждащите се правни предизвикателства – за институции, бизнес, граждани, уязвими групи, обясняват юристите. Те напомнят, че мерките и действията по време на извънредното положение трябва да са съразмерни на заплахата и ограничени във времето. Трябва и да са обосновани и пропорционални, когато поставят правата ни „под карантина“. Иначе може да се породи криза след кризата – правна, демократична, засягаща дългосрочно върховенството на правото.

„Инициативата е отворена и насърчава всички колеги, които се натъкват на конкретни казуси и желаят да споделят своя анализ или информация с добавена стойност, да го направим заедно“, пишат създателите на портала.

Те подчертават, че не целят критики без доводи и аргументи и политически тези, които нямат никакво отношение към кризата и предприетите мерки.

Първият анализ озаглавен „Ограничаването на основните права и свободи в България през първия месец от извънредното положение по повод пандемията от COVID-19, въведено на 13.03.2020 г.“ е на адв. Михаил Екимджиев и представя подробна хронология за всички мерки от началото до сега.

Инициативата вече има и свой канал в YouTube, където сащо може да намерите полезна информация.

frognews

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.