Home » Здраве » Никотинът лекува коронавирус? Франция спря продажбите на средства за отказване на цигарите
Франция спря продажбите на средства за отказване на цигарите

Никотинът лекува коронавирус? Франция спря продажбите на средства за отказване на цигарите

Френските власти ограничиха продажбата на никотинови лепенки за отказване от тютюнопушенето, след като се появиха информации за възможни техни антивирусни свойства при профилактиката срещу заразата, научи 365novini.

Постановление за ограничението беше публикувано в официалния правителствен вестник на страната „Журнал офисиел“.“

От 11 май 2020 година продажбата от страна на аптеките на лекарствени препарати, съдържащи никотин и използвани при лечение на никотинова зависимост, ще се извършва в ограничени количества, за срок от един месец“.

В постановлението се изтъква, че трябва да се води и отчет на споменатите средства. А продажбата по интернет на никотиновите лепенки изцяло се забранява.

Решението на френските власти е било продиктувано от появилите се публикации за ниския процент заразени от COVID-19 сред редовни пушачи.

Може ли никотинът да ни защити от коронавирус

Тютюневият алкалоид – никотин – може да има защитен ефект срещу заразяване с коронавирус, увериха френски учени, които ще започнат експерименти за превенция с помощта на никотинови пластири в болницата „Питие Салпетриер“ в Париж, предаде Франс прес.

Хипотезата е базирана върху малкия брой пушачи сред хоспитализираните с COVID-19 пациенти. До тези заключения са стигнали авторите на няколко изследвания в целия свят и на ново френско изследване, обхванало 350 хоспитализирани пациенти с COVID-19 и други 150 души с по-леки форми на болестта, които са консултирали лекари.

„Едва 5 процента от пациентите са пушачи, т.е. сред засегнатите от COVID-19 пациенти пушачите са 80 процента по-малко, отколкото сред общото население от същия пол и на същата възраст“, отбеляза ръководителят на изследването Захир Амура.

„Предполага се, че като се фиксира върху клетъчния рецептор, използван от новия коронавирус, никотинът му пречи да проникне в клетките и да се разпространи в организма“, поясни експертът Жан-Пиер Шанжьо от института „Пастьор“ и Колежа на Франция.

standartnews.com 

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.