Водещите новини
Home » България » Румен Радев издига жена за главен прокурор
Румен Радев

Румен Радев издига жена за главен прокурор

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Президентът Румен Радев може да издигне жена за главен прокурор по примера на Румъния, която издигна строгата Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор и до момента е фаворит за поста в голяма част от Стария континент, научи  365novini.

В последните дни, след като стана ясно, че сегашният заместник на обвинител номер 1 Сотир Цацаров Иван Гешев се радва на безпрецедентна подкрепа за номинацията си и от прокурорската колегия, и от политическите партии от управляващото мнозинство, из коридорите на „Дондуков“ 2 се е завъртял слух, че Радев готви свой претедент.

Нашите източници твърдят, че правните сътрудници на държавния глава го съветвали да предложи жена за контрапункт на Гешев. А по-смелите в администрацията му дори лансирали името на Емилия Русинова, която е градски прокурор на София.

Русинова е известна като прокурор с дългогодишен стаж. Тя бе избрана за ръководител на софийското обвинение през май миналата година, а няколко месеца по-късно се отказа от конкурса за шеф на Апелативната специализирана прокуратура, която и до днес е без постоянен ръководител, след като състезанието стигна до задънена улица вече 2 пъти (на 29 юли, понеделник, предстои изборът на нов постоянен началник).

Румен Радев издига жена прокурор

Русинова е харесвана и лично от главния прокурор Сотир Цацаров, който я подкрепи да поеме тежкото звено в столицата преди година.

Тя отговаря и на критериите за номинация за негов наследник от минимум 12 години стаж в съдебната система, както и на сочените за по-субективни – да има способност за придържане и налагане на висок етичен стандарт, да притежава висока професионална компетентност, да има изявена независимост и воля за налагане на законността, както и решителност при изпълнение на служебните задължения и да има принос за утвърждаването на правовата държава, като притежава развити умения за работа в екип, за мотивиране на колеги, за търсене и носене на отговорност.

По информация на Lupa.bg миналата седмица чиновник от президентството разкрил, че не било изключено кандидат за поста да бъде и някой от съветниците на Радев, но изискването за определен брой години юридически специализиран стаж не отговарял на биографиите на нито един тях.

Снимка: Агнес Методиева

Лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.