Home » България » Румен Радев издига жена за главен прокурор
Румен Радев

Румен Радев издига жена за главен прокурор

Президентът Румен Радев може да издигне жена за главен прокурор по примера на Румъния, която издигна строгата Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор и до момента е фаворит за поста в голяма част от Стария континент, научи  365novini.

В последните дни, след като стана ясно, че сегашният заместник на обвинител номер 1 Сотир Цацаров Иван Гешев се радва на безпрецедентна подкрепа за номинацията си и от прокурорската колегия, и от политическите партии от управляващото мнозинство, из коридорите на „Дондуков“ 2 се е завъртял слух, че Радев готви свой претедент.

Нашите източници твърдят, че правните сътрудници на държавния глава го съветвали да предложи жена за контрапункт на Гешев. А по-смелите в администрацията му дори лансирали името на Емилия Русинова, която е градски прокурор на София.

Русинова е известна като прокурор с дългогодишен стаж. Тя бе избрана за ръководител на софийското обвинение през май миналата година, а няколко месеца по-късно се отказа от конкурса за шеф на Апелативната специализирана прокуратура, която и до днес е без постоянен ръководител, след като състезанието стигна до задънена улица вече 2 пъти (на 29 юли, понеделник, предстои изборът на нов постоянен началник).

Румен Радев издига жена прокурор

Русинова е харесвана и лично от главния прокурор Сотир Цацаров, който я подкрепи да поеме тежкото звено в столицата преди година.

Тя отговаря и на критериите за номинация за негов наследник от минимум 12 години стаж в съдебната система, както и на сочените за по-субективни – да има способност за придържане и налагане на висок етичен стандарт, да притежава висока професионална компетентност, да има изявена независимост и воля за налагане на законността, както и решителност при изпълнение на служебните задължения и да има принос за утвърждаването на правовата държава, като притежава развити умения за работа в екип, за мотивиране на колеги, за търсене и носене на отговорност.

По информация на Lupa.bg миналата седмица чиновник от президентството разкрил, че не било изключено кандидат за поста да бъде и някой от съветниците на Радев, но изискването за определен брой години юридически специализиран стаж не отговарял на биографиите на нито един тях.

Снимка: Агнес Методиева

Лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.