Home » Живот » Голямата актриса Надя Тодорова сама измисля култова реплика от „Опасен чар“
Голямата актриса Надя Тодорова

Голямата актриса Надя Тодорова сама измисля култова реплика от „Опасен чар“

Актрисата ще бъде запомнена със самородния си талант и незабравими лафове пред камерата, припомня 365novini.

„Артисти като Надя Тодорова не се раждат всеки ден. Тя беше самобитен талант“, споделя актьорът Георги Мамалев  минути след като разбра, че “голямата актриса на малките роли” вече не е между живите.

В болница в Прага след продължително боледуване на 90 години почина Надя Тодорова, а тъжната вест съобщи дъщеря й Антоанета Теменугова.

Актрисата, която е родена в Асеновград, от години живееше при нея в Чехия.

Участва в над 30 филма, между които са „Записки по българските въстания“, „Снаха“, „Господин за един ден“, „Куче в чекмедже“ и др. Ще бъде запомнена с култови реплики от филмите „Дами канят“, „Двойникът“, „Опасен чар“, „Адио, Рио“ и много други.

„Освен суперлативи, друго за Надя не мога и да кажа“

Първата ми среща с нея бе във филма „Самодивско хоро“ на Иван Андонов през далечната 1975 г. Още с появата й на терена бяхме много приятно сюрпризирани от това, че тя освен, че беше научила текста, предложи нещо, което остана във филма – стихотворението „Родна стряха“ на Ран Босилек. По-късно, когато са снимали „Опасен чар“, Иван ми разказа, че култувата реплика „роднина-милиционер, роднина-милиционер“ е нейно предложение.“, спомня си актьорът Павел Поппандов.

„Освен че беше изключително сърдечен човек, излъчващ позитивна енергия, Надя беше и прекрасна актриса. Доказа го във всичките си филми независимо от това, че не е играла главни роли. Надя с нищо не е отстъпвала на по-популярните български актриси. Напротив, в много отношения ги е превъзхождала, но в нашата професия така се случва, че невинаги талантливият намира широко поле за изява. Жалко, че един по един си отиват хора, които са оставили трайна следа в българското кино и театър“, разказва за обичаната от всички актриса Поппандов.

Неговият колега Георги Мамалев обяснява, че е бил изключително щастлив от съвместната си работа с Тодорова в “Клуб НЛО” и в “Адио, Рио”.

„Спомням си за един скеч, в който тя участваше заедно с Георги Калоянчев. Радвам се, че тогава ги поканихме в нашето предаване, защото е важно да има приемственост между поколенията”, споделя Мамалев.

Обичаната от българските зрители актриса Надя Тодорова прекара последните си години на инвалиден стол в Чехия, обгрижвана от дъщеря си Тони Теменугова. Двете живeeха в дома на Тони в Прага, където дъщерята реставрираше икони, а майката рисуваше картички с позитивни пожелания, които после подаряваше. Дъщерята на слънчевата актриса е световно признат реставратор на икони, а нейни произведения се купуват от холандски и английски колекционери. Работи предимно вкъщи и така успяваше да се грижи и за майка си. Денят на Тони започваше с приготвяне на закуска за мама и раздвижване. Връзката майка – дъщеря при двете бе толкова силна, че дори когато веднъж се налага да приемат Тони в болница за рехабилитация, Надя прекарва дните там, при дъщеря си.

Успяха да съхранят и връзката с родния Асеновград, като ежедневно говореха по скайп с близки и приятели. Надя не се оплакваше от живота в Чехия,

дори призна, че там е много подредено и има откъде да си купи лютеница и кисело мляко, стига човек да поиска. А дали и там хората бързат да купят чушки?

“Пуснаха чушки, до обяд щяха да свършат…”, казва героинята й Кулишева при влизане със закъснение на научния съвет в “Двойникът”… Шегите на Надя и култовите й реплики обаче никога не закъсняваха. Тя ще остане в спомените като “голямата актриса на малките роли”, която с вродения си актьорски талант разсмиваше зрители и режисьори.

Източник: 168chasa

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.