Водещите новини
Home » Здраве » Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Старите водопроводи са развъдник на легионерската болест
Проф. д-р Тодор Кантарджиев

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Старите водопроводи са развъдник на легионерската болест

Старите водопроводи са развъдник на опасната бактерия легионела (Legionella pneumophila), научи 365novini.

Тя води до Легионела пневмония, треска Понтиак и стомашно-чревно разстройство. За това предупреди пред Lupa.bg проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Когато се завръщаме от почивка, трябва да пуснем чешмите си за известно време да се изтече водата. През това време не бива да стоим в помещението или банята, за да не поемем от легионелата. Това трябва да правим, ако живеем в по-старо жилище”, обясни проф. Кантарджиев.

„Пневмонията, пречинена от легионелата, се лекува с друг вид антибиотици. Лечението е различно, защото болестта протича по нетрадиционен начин. Треската Понтиак също е вид пневмония, която минава по-леко. И стомашно-чревно разстройство може да се предизвика, но то е по-рядко срещано и продължава няколко дни”, изброи болестите, които причинява бактерията специалистът.

Засега у нас е регистиран само един човек с легионела. Той е озеленител и работата му е свързана с поливане. Така че е обяснимо защо бактерията го е разболяла.

Бактерията Legionella pneumophila за първи път е била идентифицирана през 1976 година. Епидемия на пневмония избухва сред ветерани отседнали в хотел по време на събрание на Американския легион във Филаделфия. Заразяват се 148 души и болестта причинява смъртта на 34 от заболелите.

Лупа

Твоят коментар

Твоята оценка
Твоята оценка
Общо гласували

About Елена Монева

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!