Водещите новини
Home » България » Доброволната казарма ще пази от уволнение
Доброволната казарма

Доброволната казарма ще пази от уволнение

Хора, които са преминали през доброволна военна служба, ще имат предимство при назначаване на работа не само в армията и МВР, но и в цялата държавна администрация, научи 365novini

Това предвижда новият текст в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, предложен от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Проектозаконът предвижда доброволческата служба де е 6 месеца и ще включва начална и специална военна подготовка, а след това и служба в някое поделение. Войници ще могат да бъдат както мъже, така и жени. Те трябва да са пълнолетни, да не са осъждани или обвинени в тежко умишлено престъпление, да са завършили поне седми клас и да са под 42 г.

Докато са на доброволната служба, войниците ще трябва да спазват всички ограничения за професионалните военни, но ще ползват и техните права и привилегии. Ще получават основна заплата за длъжност и звание, като точният ѝ размер ще се определя от министъра на отбраната.

Освен това ще може да се запишеш войник и без да уведомяваш работодателя си, тъй като по време на службата войниците ще са защитени срещу уволнение от частния им работодател и ще се водят в неплатен отпуск, който не може да бъде отказан от шефовете. Специално заради доброволната казарма се променят Кодексът на труда и Законът за държавния служител.

С промените в закона се въвежда и задължително 10-часово военно обучение всяка година за гимназистите.

Ретро

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.