Home » България » Потресаващите спомени на съветски дипломат за участието на Москва в преврата срещу Живков
Потресаващите спомени на съветски дипломат

Потресаващите спомени на съветски дипломат за участието на Москва в преврата срещу Живков

По повод 30 г. от падането на Тодор Живков, препрочитам спомените на съветския дипломат Валентин Терехов, който описва с най-големи подробности участието на Москва в преврата, научи 365novini.

Някои негови наблюдения от онова време изглеждат възмутително достоверни, а към днешна дата като че ли предразполагат и към конфузни алюзии и размишления…

„Тодор Живков – безспорно – забележителна личност: природно умен (наистина не особено образован, а по-точно – необразован), селски хитрец и коварен, твърд и даже жесток.

Често безпощаден.

Абсолютно безпринципен. Кланяше се само на един Бог – личната и семейната власт. За да я опази и съхрани, беше готов на всичко, включително и на престъпления. Нашият човек в България! Беше забележителен демагог и добър бизнесмен.

Доставяхме ежегодно на България 13 млн. тона нефт, половината от който той веднага препродаваше (по световни цени, разбира се). Живков държеше в ръцете си всички и всичко. На него нищо не му струваше да разфасова Политбюро, ЦК, правителството, местните власти…

Кръстих го “човекоядецът – вегетарианец”, тъй като след като изхвърляше хората от играта, той ги унищожаваше морално, но не и физически…

Грях ми на душата, но ще кажа някои не особено приятни неща за българите. Може би поради печалния исторически опит, забелязах у тях доносничество, невярност, предателство.

Въпреки че като цяло те са един нормален, добър народ, те са твърде законопослушни и недостатъчно обществено инициативни…

Във висшите български кръгове доносничеството като историческо наследство бе толкова усилено от подлостта на обществения слой, че се изразяваше понякога в уродливи форми…

Около Живков винаги се навърташе една групичка “полухора”, от чиито услуги той се ползваше и разместваше като колода омазнени карти. Ех, какви момчета бяха!

И почти всеки се стремеше да е по-плътно до Живков – на каквато и да е цена. Каквато и да е! Неведнъж наблюдавах как тези “момчета” си подливаха вода един на друг.

Гледаш – приятели неразделни, и смъртта не може да ги раздели, а се топят. Безкористно. От душа. Лично мен това всеки път много ме разстройваше.

Често “носеха” в посолството и на нас – съветските дипломати. Вероятно се надяваха, че ще им го зачетем като точка… Живков се отнасяше с голямо подозрение към двойката Младенов – Луканов.

Андрей той просто мразеше, а с Петър постоянно плетеше игрички. В критичните моменти посолството ни помагаше и на Андрей, и на Петър…”

Блиц

Твоят коментар
Твоята оценка
Твоята оценка
Общо гласували

About Елена Монева

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!