Home » България » Полфрийман бил на свобода 2 пъти по 2 дни, докато излежавал присъдата
Полфрийман бил на свобода 2 пъти

Полфрийман бил на свобода 2 пъти по 2 дни, докато излежавал присъдата

Австралийският убиец Джок Полфрийман е бил на свобода цели 2 пъти за по 2 дни без никаква охрана, белезници или гривна, която се слага на пандизчиите с мярка „домашен арест“, научи 365novini

Скандалното разкритие направи самият той от общежитието за нелегални мигранти в Бусманци дни преди да се сдобие с паспорт, с който би имал право да се прибере в родината си. От изказването му става ясно, че шефовете на затворническото общежитие в Казичене, в което Полфрийман е пребивавал в последните 2 години преди да бъде решено предсрочното му освобождаване, са му разрешавали необезпокояван престой навън. Това се случвало заради добро поведения и редица доклади на надзирателите, че нямал никакви провинения.

Любопитната подробност е, че в интервюто за „Dnews.bg“, което той е дал, не уточнява какво е правил по време на „домашния отпуск“, нито къде е пребивавал. Близки на убития 20-годишен студент Андрей Монов смятат, че той е имал достатъчно пари, за да си наеме хотелска стая.

Предполагат обаче и че е възможно да има български приятели, при които да е отсядал. Освен тези 96 часа свобода, в които той на практика е можел да забегне е извън София, той е имал и еднократно пускане от 8 часа още в началото на престоя му в Казичене.

В отговорите си той твърди, че имало анкета, според която над 60% от българите намирали предсрочното му освобождаване за правилно и не вярвал да има повече от 20 души, които да са истински възмутени от решението на Апелативния съд, при това в цялата страна, като се позова на броя на протестиращи близки на убития Монов на демонстрацията край НДК миналата седмица. Джок Полфрийман е на мнение, че в дъното на решението той да бъде задържан в Бусманци стояла не друга сила, а ВМРО. И смята, че „фашисти“ управлявали затворите в страната, въпреки че тъкмо той не спира да хвали надзирателите, които в продължение на 8 години го били хвалили за безупречно поведение зад решетките.

В същото време килърът признава за пръв път и за близките си отношения с бившия затворник Янко Ваташки – Лудия, с когото заедно се опитал да организира т.нар. затворническо сдружение срещу лошите условия на занданите у нас.

„Затворите в България са контролирани от ВМРО. ГЕРБ не доминира в затворите, защото тази част от министерството, която е отговорна за затворите е дадена на ВМРО. От ГЕРБ реално нямат много власт, защото ако отидат при ВМРО и кажат: „Ей, престанете да правите глупости, ще стане беля”, от ВМРО ще отговорят: „Добре де, ако не сте съгласни, хайде на предсрочни избори!”.

Така няма да има правителство и коалиция. ГЕРБ са изнудвани от ВМРО. Истината е, че заместник-министри, които са назначени от Обединени патриоти, са по-силни от министрите на ГЕРБ. Много е тревожно, че толкова власт е дадена на такива крайни фашисти“, казва в скандалното интервю Полфрийман.

На въпрос защо като затворник в общежитието в „Казичене“ е бил изведен от портала на Централния софийски затвор в София, той отговаря, че и това било част от медийното шоу, организирано срещу него, а целта била журналистите да го снимат как излиза от затвора, а не от килията с по-лек режим, за да се настроела обществеността, че той все още е опасна фигура.

„Да имаш работа в затвора е нещо много луксозно. Много хора плащат за техните работни места – например през 2014 г. Луис и Шатката (Хосе Луис Гевара Мартинез и Николай Николов-Шатката – бел. ред.), които избягаха. Луис беше платил на началниците, за да бъде назначен като парнаджия. Вие журналистите не съобщихте нищо. Той беше осъден за опит за убийство. Всеки, осъден за престъпление, което предвижда над 15-годишна присъда, трябва да е държан в изолация в Първи отряд, където е охраняема зона. Обаче Луис не беше там. Той даже не беше в обикновена група, а беше назначен за парнаджия, да спи и да работи извън обикновената група на затвора. Даже му беше издаден пропуск да обикаля из целия затвор без надзор и да носи всички инструменти, необходими за парнаджия.

С тези инструменти, дадени на него от началника, той е изкопал дупка, от която успял да избяга. Кой беше уволнен? Един надзирател“, твърди Полфрийман.

И намеква, че би останал на територията на България, за да работи за по-добри условия на затворниците у нас. „Мечтата ми е да има офис във всеки град, но да започнем от София. Да има място, където близки, приятели на затворници да могат да идват спокойно при нас за помощ. Ние няма да съдим деянието на твоя мъж, син, на когото и да е, няма да съдим и вас, защото вие обичате този човек.

Това е друг голям проблем в България – много хора мислят, че когато един човек е престъпник или съден да лежи в затвор, семейството и близките на този човек са като него. Това въобще не е вярно“, каза още килърът.

Попитан дали се разкайва, отговорът му е крайно лаконичен: „От духовна гледна точка – това е между мен, отеца и Бог. Изповедта не е публично нещо. Колко хора сте видели да се изповядват на площада на НДК? Това част от разкаянието ли е? Това е много лично нещо, няма място в публичната сфера“.

Лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.