Home » Свят » Пълна мистерия: В Сърбия откриха флот от кораби под земята
В Сърбия откриха флот от кораби под земята

Пълна мистерия: В Сърбия откриха флот от кораби под земята

В сръбския археологически парк Виминациум бе открит флот от стари дървени кораби, погребани под земята, научи 365novini.

Отбелязва се, че това се е случило случайно. Багер, който работел близо до парка, открил слой глина. Работниците забелязали останките от древна конструкция в ямата и разказали на учените за нея.

До кораба, дълъг 15 метра и широк 2,65 метра, те намерили други кораби – и двата, издълбани от огромни стволове на дървета, както и други, направени от дъски.

Корабите са подредени в този ред, сякаш са на път да започнат атака. Изглежда, казват учените, че флотилията изведнъж се е срутила под земята и сега е законсервирана под слой от тиня и глина. Как се е случило това е пълна мистерия, защото река Дунав минава на 2 км. от тук.

Корабите са на дълбочина седем метра, което съответства на възраст от 70 хиляди години. Учените изпратиха дървесина за анализ на въглерод и чакат резултатите от изследването.

На територията на парка по време на Римската империя провинция Мизия е била разположена столицата в големия град Виминациум, оттук и името. Населението му наброявало 40 000 жители.

Виминациум е основан през I в. Сл. Хр., А през V в. е разрушен от хуните, след това е възстановен от византийския император Юстиниан. Накрая Виминациум бил унищожен от славянските племена по време на миграцията им на юг през VI век.

блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.