Home » България » От последните минути: Ето какво е състоянието на Стефан Данаилов!
Стефан Данаилов има голяма метастаза

От последните минути: Ето какво е състоянието на Стефан Данаилов!

Той се лекува от дихателна недостатъчност и дишането му се подпомага отново с машина, научи 365novini.

Актьорът Стефан Данаилов, който лежи в реанимацията на ВМА с дихателна недостатъчност, която затруднява сърдечната и бъбречната дейност, отново има нужда от апаратно подпомагане на дишането му.

Заради това той е упоен и е в състояние, което лаиците наричат медикаментозна кома. В медицината такова понятие няма и е доста безвкусно да се използва.

Кома означава едно единствено нещо – клинична смърт, а съчетано с определението медикаментозна, означава клинична смърт, предизвикана с лекарства.

Реаниматорите много се дразнят от такова определение, защото те затова са реаниматори, защото връщат към живота, а не пращат хората в клинична смърт. Стефан Данаилов се лекува от дихателна недостатъчност заради залежаването му, след като си счупи крака през август.

Дихателната недостатъчност е много тежко, но обратимо състояние.

Големият проблем е онкологичното му заболяване. Вестник “Галерия” съобщи вчера, че в белия дроб на актьора има разсейки от рак. Това е вярно по принцип, но не съвсем точно, казват лекари, които познават здравословното му състояние от години.

Негови близки потвърдиха за проблемите с белите дробове, макар те също да наричат страданието му “рак”. Това не е нещо ново. Лекарите видяха проблема още при първото му приемане във ВМА.

При него е строго забранено да се влиза, защото имунната му система е много отслабнала.

Най-невинен за здрав човек вирус може да го убие. Самият Стефан, докато все още бе комуникативен, бе помолил посещенията при него да се ограничат, научи “24 часа”.

При един от кратките ни разговори племенницата му Росица Обрешкова помоли информацията за здравословното му състояние да го щади, доколкото е възможно, защото всяка спекулация се отразява на настроението му.

“Нужна му е позитивна нагласа. Пожалете го!”, призова тя медиите.

Стефан Данаилов има голяма метастаза от лимфома, от който страда от 2013 г. Лимфомът е много коварно онкологично заболяване, което се изразява с поява на туморна маса в лимфните възли. При актьора преди 6 години засегнатият лимфен възел е в областта на корема, а днес има много голямо образувание в лимфен възел в областта на белия дроб, което също затруднява дишането.

Стандартното лечение на лимфом включва пълно унищожаване на имунната система на болния с цитостатици и след това рестартирането ѝ чрез растежен хормон или присаждане на гръбначномозъчни клетки. Унищожаването на имунната система не е безобидна операция и винаги има тежки последици.

Ремисията при лечение на неходжкинов лимфом продължава години и болните се чувстват добре, но ракът стои загнезден и понякога се активира. Тоест лечението, освен тежко, е и несигурно.

Във финалния стадий ракът превръща цялата съединителна тъкан на болния в огромен тумор, а не, както при обичайните карциноми, да има разсейка в черния дроб и болните практически да умират от глад, защото увреденият черен дроб пречи на нормалния метаболизъм.

При лимфом най-честият финал е дихателна недостатъчност или преустановяване на перисталтиката на червата. Мастера пушеше над 2 кутии цигари на ден, а синът му Влади много искаше баща му да се откаже от този опасен навик, убеден, че това сериозно вреди на състоянието му. Младежът се прибра за два дни от САЩ, където учи медицина, за да се видят. После той често споменавал името му.

Двамата се срещнаха през юни, когато след няколко пропуснати сезона Данаилов отново се качи на сцената на Народния театър да изиграе кратка роля в пиесата “Актрисата”, където партнира на Аня Пенчева. Тогава излезе пред публиката на малък скутер, но на финала се изправи на крака.Макар и с малко подкрепа от приятели влезе прав на купона след премиерата, а това беше само преди 5 месеца… После трупата изигра спектатъла в няколко български града.

Въпреки многото болести на старостта, от които страда любимият актьор- паркинсонизъм, ставни проблеми, счупена наскоро тазобедрена става и последвалата операция, високо кръвно налягане, пневмония, истинският му проблем си остава лимфомът.

Затова лекарите не са много големи оптимисти, а близките му и неговите ученици от НАТФИЗ се молят всекидневно за чудо. “24 часа”  и „365 Novini“ се присъединяват към молитвите им.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.