Home » Идеи » От мъртъв чукан до буйно цъфтящ храст: Как да върнем живота и красотата на мушкатото
От мъртъв чукан до буйно цъфтящ храст: Как да върнем живота и красотата на мушкатото

От мъртъв чукан до буйно цъфтящ храст: Как да върнем живота и красотата на мушкатото

Мушкатото определено е №1 растение по популярност у нас. Сигурно няма дом, в който да не вирее поне едно мушкато! Но какво да правим, когато пеларгонията е прецъфтяла и растението е спряло да расте?

Обикновено в началото на зимата просто го слагаме на стълбищната площадка и забравяме за него, а в началото на пролетта мушкатото вече е в окаяно състояние.

окаяно мушкато

Необходимо е да превърнем този безжизнен пън в буен, цъфтящ храст! Благодарение на нашите съвети ще възстановите предишната красота на мушкатото.

За да подмладите своето мушкато, първо трябва да го подрежете.

Подрязването винаги трябва да се прави след края на цъфтежа! Ако обаче сте пропуснали тази стъпка, може да го направите и след края на зимата, просто ще почакате малко по-дълго, докато видите първите красиви цветове.

цъфтящо мушкато

Добре е да го подрежете и през януари или февруари, което ще събуди нови пъпки.

Обработете разреза с канела, за да заздравеят раните безпроблемно.

канела на прах

Докато растението започне да произвежда нови издънки, поливането трябва да бъде ограничено. Веднага след като мушкатото започне да расте, то може да се наторява с всеки подходящ комплексен тор.

Самите резници трябва да са дълги около 6-7 см.

Отстранете излишните издънки в долния им край. Оставете само 2-3 листа отгоре. Обработете и долния разрез с канела. Оставете резниците на въздух за няколко часа, за да изсъхнат.

След това те трябва да бъдат засадени в подходящ субстрат, така че да се вкоренят добре.

Като алтернатива можете да използвате стимулатор на растежа. Покрийте резниците с полиетиленов плик и не забравяйте да ги проветрявате редовно. В резултат на това те трябва да се вкоренят за около 2 до 3 седмици.

За подрязаното мушкато трябва да се извършат някои допълнителни процедури.

Веднага след като пъпките се събудят, е необходимо да се снабди растението с азотен тор, така че зелената маса да расте бързо.

резници мушкато

За целта можете да вземете амонячен разтвор (от аптеката) и да го разредите в следните пропорции:

Разтворете 1 чаена лъжичка в 1 литър вода. Разбъркайте и изсипете върху влажна почва.

разтвор амоняк

Второто торене трябва да се извърши с янтарна киселина, която укрепва растението, стимулира растежа му и го предпазва от вредители.

Поставете 1 таблетка янтарна киселина по 100 mg всяка на 1 литър вода, разбъркайте разтвора и напръскайте листата. Такова торене може да се приложи веднага след първото.  Тези процедури са достатъчни, за да се възстанови мушкатото и да расте отново.

красиво мушкато

Късмет!

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.