Home » България » Официално: От утре всички задължително с маски!
От утре всички задължително с маски

Официално: От утре всички задължително с маски!

Носенето на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, е задължително от утре, 12 април, научи 365novini.

Това гласи заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.). Обществени са и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване. Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги.

Заповедта е в сила от 12.04.2020 г. до 26.04.2020 г., включително.

Пълния текст на заповедта вижте  ТУК.

Д-р Александър Симидчиев: Здравите хора нямат нужда от маски

„Здравите хора нямат нужда от маски. Маските пазят другите от нас, ако сме болни. Сега ще трябва да се носят маски, защото има много безсимптомно пренасяне на вируса.“

Това посочи д-р Александър Симидчиев пред Дарик радио, коментирайки новото разпореждане за носене на маски навсякъде на обществени места.

Д-р Симдчиев посочи, че позитивното убеждаване да се направи едно или друго сега е много важно.

Той апелира да се чуе, че трябва да прилагаме систематични мерки за предпазване от заразата. Шалът не е маска, но е по-добре от маска.

Носът и устата трябва да се защитят, защото оттам може да се излъчва вируса, посочи д-р Симидчиев и каза, че проблемът с очите е много по-малък. От очите няма как да се излъчи вируса.

Между полицаите при 1016 тествани – 0,9 са само откритите с антитела или са носители на вируса. Това означава, че няма колективен имунитет, каза д-р Симидчиев.

Стратегията е как да подберем такива мерки, че те да са адекватни за нашата страна – крайната цел е да се стигне до колективен имунитет.

Дозираното прилагане на определени мерки, това е пътят да се движим напред, подчерта д-р Симидчиев.

Той обясни по какво се различават различните видове тестове.

Едните са, когато се тестват горните дихателни пътища, взима се секрет от носа, за да се разбере има ли активен вирус.

Вторите видове тестове са взимане на капка кръв и изследване вече за наличието на антитела, тоест хората вече са преболедували.

Д-р Симидчиев коментира и съобщенията, дали вируса може да повтори- той каза, че вероятно става дума за недоизлекувани хора.

Той изрази мнение, че църквите за Великден е трябвало да останат затворени.

марица

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.