Home » България » Мая Илиева: Кирил Ананиев излъга протестиращите
Кирил Ананиев излъга протестиращите

Мая Илиева: Кирил Ананиев излъга протестиращите

До момента нито едно обещание на протестиращите в бели престилки не е изпълнено от здравния министър Кирил Ананиев, заяви медсестрата Мая Илиева, която е една от организаторите на протестите на здравните работници в страната, научи  365novini.

„Не знаем къде отидоха и обещаните милиони, министърът не извади за обсъждане и закона за съсловните организации, затова ние много скоро със съдействието на омбудсмана Мая Манолова, ще внесем проектозакон направо в Народното събрание”, посочи Мая Манолова.

Според нея Кирил Ананиев се прави на глух за исканията на здравните работници, тъй като, ако ги изпълни, ще засегне твърде много интереси.

„За да ни се обърне внимание, регистрирахме асоциация и така ще можем да си потърсим правата и извън пределите на страната (разполагаме с протоколи и записи от срещите в МЗ, на които са записани обещанията на министъра и те са надлежно входирани в МЗ). Протестите ще продължат, докато не ни чуят и не разберат господа управляващите, че здравеопазването е въпрос на държавна сигурност, че в този отрасъл работят високо квалифицирани кадри, които не са само лекари, че българският пациент трябва да получава адекватна грижа във всяко кътче от страната така, както внася еднакви осигурителни вноски, че трябва да има контрол, за да спре да се краде и източва НЗОК”, продължава медицинската сестра.

Кирил Ананиев излъга протестиращите

Тя потвърди, че върху протестиращите се оказва натиск, за да спрат започнатото. Той е предимно от главни и старши сестри.

Ето и исканията на здравните работници:

1. Без търговски дружества в здравеопазването!!!

2. Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата, в размер на две минимални работни заплати за страната.

3. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила в зависимост от натовареността. Искаме също така връщане на медицинските стандарти.

4. Искаме промени в заплащането на нощния труд, като настояваме за допълнително заплащане на клас прослужено време в размер на 1.2% на година за работа в спешните и в интензивните отделения.

5. Колективен трудов договор на национално ниво, който да е задължителен за всички структури в здравеопазването, и промяна в категорията на труд.

6. Болниците не трябва да бъдат търговски дружества – здравето на хората трябва да спре да бъде подчинено на пазара. Крайно време е да прекратим неолибералните експерименти в здравеопазването, които костват живота и здравето на милиони българи вече близо 20 години.

Лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.