Home » Топ новини » Ето кога и как ще се разхождаме в парковете, Ананиев пусна заповедта
Ето кога и как ще се разхождаме в парковете

Ето кога и как ще се разхождаме в парковете, Ананиев пусна заповедта

Разходките в парковете вече са разрешени, но само ако имаш дете до 12 години или куче, научи 365novini.

Това става ясно от публикуваната заповед на здравния министър Кирил Ананиев, с която се отменя досегашната пълна забрана за посещения на зелените площи. В нея изрично се уточняват двете групи граждани, които ще могат да влизат в парковете. Описани са и часовите пояси за разходките.

Първата група включва деца до 12 години, придружавани от родители или членове на семейството, но не повече от двама възрастни, в часовия диапазон от 9,30 ч. до 18,30 ч. всеки ден.

Право на разходки ще имат и собственици на кучета, но не повече от един, във времето до 9,30 ч. и след 18,30 ч., всеки ден.

Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на противоепидемичните мерки.

Задължителни са носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути.

Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините. Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.

Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

На база заповедта на министъра на здравеопазването, кметовете на общини следва да създадат необходимата организация за прилагане мерките, съобразно спецификите на съответните градски паркове и градини на територията на общините, пише още в заповедта на министър Ананиев.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов разпореди да се отмени забраната за посещения на паркове, но нареди всеки кмет да прецени кога и къде да разреши разходките.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров събира днес следобед Общинският кризисен щаб, за да се уточни какъв ще бъде редът в града. Очаква се от утре да бъдат отворени само по-големите паркове под тепетата.

марица

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.