Home » България » НСИ: Ако доходите не се увеличат, няма да има пари за пенсии
Ако доходите не се увеличат

НСИ: Ако доходите не се увеличат, няма да има пари за пенсии

Коефициентът на заместване на пазара на труда намалява, научи 365novini

Влизат по-малко хора на трудоспособна възраст, а излизат повече пенсионери, каза заместник-председателят на Националния статистически институт (НСИ) Диана Янчева. По думите ѝ, ако доходите не се увеличат, може да се стигне до липса на пенсии.

Последните данни на НСИ сочат, че населението на България вече е под 7 млн. души. Броят намалява с по средно 40-50 хил. души на година.

„Демографските тенденции са обратими – трудно се обръщат, но не е невъзможно“, каза Янчева. Това може да се постигне със създаване на по-добри възможности за реализация на младите хора.

Заради пандемията преброяването тази година ще се осъществи с електронна преброителна карта. Тя вече е пусната и ще е достъпна до 30 април, 24 ч. Не е ясно колко хора са се прибрали от чужбина, защото заради пандемията няма как анкетьори на НСИ да бъдат изпратени на граничните пунктове. Според Янчева към момента смъртността не е по-голяма спрямо миналата година.

„Данните не са тревожни засега“, успокои зам.-шефът на института, но изтъкна, че не са обработени всички смъртни актове.

ретро

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.