Home » Живот » Българин в Хага: Тъжно ми е за вас и за глупостите, които търпите
Българин в Хага

Българин в Хага: Тъжно ми е за вас и за глупостите, които търпите

Неделя, пролетно слънце, пролетни градуси 

Парк в Хага. Пълен с хора, буквално налягали по тревата. Нито един с маска.

„Разбрах, че у дома вече отварят парковете за нашенци. Тъжно ми стана за забраните, които трябваше да понесете. Някои от които са пълно безумие. Сега прочетох, че не може да сядате на пейки, както и на тревата. Чутовна глупост.

За тревата съм съгласен, като знам на какъв хал е страната ни, може да не е пръскано срещу кърлежи. Но за пейките, за задължителната маска, с която да се удушите в това топло време, нямам думи…“, казва българин, който от години живее в „ниската земя“, цитиран от 24smolian.com.

Общината отваря десет парка в София под условия, градинките остават затворени

Разходките в десет парка в София ще бъдат разрешени, но с условия, научи 365novini. Смекчаването на мерките беше обявено от кмета на София Йорданка Фандъкова по време на тестване на създадената организация в Южния парк. На брифинга изненадващо дойде и премиерът Бойко Борисов заедно с министрите на здравеопазването, образованието и вътрешните работи, както и с председателя на Националния щаб за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

„Нищо медицинско към момента не ни кара да мислим, че трябва да разхлабим мерките. Сега правим тези усилия, за да може карантината да придобие по-човешки вид“, заяви премиерът, без да изясни какво има предвид. Мутафчийски не коментира темата. По всяка вероятност Борисов има предвид, че забраната за посещение на паркове и градинки беше въведена на 20 март при значително по-малък брой потвърдени случаи на COVID-19 в страната, а днес председателят на щаба обяви, че вървим към втори пик. Ограниченията за парковете предизвикаха много реакции и коментари за нуждата и ползите от излизането на въздух, проблемите с децата и също разхождането на домашни любимци.

График за разходки

Разрешението за разходки беше обявено днес, а заповедта на Кирил Ананиев, с която трябва да се разрешат посещенията в паркове, се очаква да бъде публикувана до края на деня. Промяната на мерките в осемте парка в София влиза в сила от утре (понеделник – 27 април). „Нека да го проиграят още веднъж, за да не направим беля като с пазарите, за да не ни емнат. Министър Ананиев ще я промени (става дума за заповедта, с която се забраняват разходките в паркове и градинки – бел. ред.) и от утре който кмет пожелае при установения ред може да го промени“, каза Борисов.

Между 9:30 часа и 18:30 часа ще могат да се разхождат родители с малки деца и бременни, като кметът на София Йорданка Фандъкова уточни, че за „малки“ се считат децата до 12 години, а бременните трябва да бъдат внимателни. Възрастта на децата обаче нямало да се проверява, като се разчита на съвестта на хората. Преди 9:30 часа и след 18:30 часа в парковете ще могат да влизат хората, които разхождат кучета, както и „единично спортуващи хора“.

„Рисковете от разпространяване на коронавирус остават. Забранява се влизането на повече от двама възрастни заедно, пиенето на алкохол, забранява се и ползването на детските съоръжения и пейките, за да не се докосват повърхности“, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Първоначално кметът съобщи за осем парка, които ще бъдат отворени, но по-късно днес Фандъкова обяви, че те ще са общо 10: Борисова градина, Борисова градина – лесопарк, Южен парк, парка на НДК, парк „Гео Милев“, Западен парк, Северен парк, парк „Заимов“, парк „Студентски“, парк „Дружба“. Кметът уточни, че паркът на НДК II част е разрешен само за извеждане на домашни любимци. От Столичната община допълват, че както парковете, така и маршрутите в тях може да бъдат променяни, ако мерките „не работят“.

„Умолявам ги, тъй като не само в София, но и в другите градове в заповедта на министъра ще бъде променено да могат да се ползват парковете, да се спазва дисциплина. Ако не се спазва, ще ги затворим отново“, каза премиерът Бойко Борисов.

Охрана в парковете

Забраната за посещения продължава да важи за градинките, а за реда на разходките в осемте парка ще следят както служители на Столичната община, така и на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

„Имаме разпределение на екипи в парковете и по маршрутите, където вървят семействата, имаме служители, които обясняват на хората, че трябва да стоят на два метра един от друг“, каза Красимир Димитров, който е директор на „Аварийна помощ и превенция“ в Столичната община. По думите му за контрола по спазването на мерките ще помагат и доброволци, районните кметства, както и частни охранителни фирми.

„Ако се справим добре, можем да отворим и по-малки паркове, но всичко зависи от това как ще се справим“, допълни Йорданка Фандъкова. По думите на Борисов пък, ако правилата се спазват, е „възложил“ подобно разхлабване на режима да се направи и за планините край градовете в страната.

дунавмост

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.