Home » България » Небесно шоу: Звезден дъжд над България през август
Звезден дъжд над България през август

Небесно шоу: Звезден дъжд над България през август

След слънчевото затъмнение нов небесен спектакъл ще е видим, този път и над България, научи 365novini.

В нощите на 11, 12 и 13 август ще е максимумът на Персеидите. Това е метеорен поток, който всяка година озарява небето през лятото. След няколко дни ще бъде неговият пик, когато над 100 метеора в час ще изгарят красиво в атмосферата ни.

Според Международната метеорна организация максимумът на този поток за 2019 г. ще бъде в интервала от 23 ч. българско време на 12 август до 11 ч. на 13 август, с интензивност около 110 метеора на час. В същото време ще са активни още два потока – алфа-Каприкорниди и Южни делта-Аквариди, чиито метеори са бавни и ярки, макар само няколко на час.

Затова астрофизиците съветват да излезете от града и да отидете на някое спокойно място, където няма светлинно замърсяване. Тези нощи Луната няма да се вижда, което допълнително ще помогне за страхотния спектакъл.

Погледнете към небето и си дайте 30-40 минути, докато очите ви свикнат с тъмнината.

След това красотата на небесния спектакъл на Персеидите ще ви завладее. Учените подканят софиянци да се качат на Витоша или на Плана планина, за да се насладят в пълна степен на Персеидите. Най-важното за всеки наблюдател е да си избере поляна без дървета и планински върхове, които ще скрият част от видимостта към небето.

Ретро

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.