Home » България » Наследникът на Милен Цветков в Нова с разтърсваща история за своя учител:
Наследникът на Милен Цветков в Нова с разтърсваща история

Наследникът на Милен Цветков в Нова с разтърсваща история за своя учител:

Кузман Илиев е едно от младите лица в Нова телевизия, което бързо се превърна във всеобщ любимец. Но малцина помнят, че именно трагично загиналият в неделя журналист Милен Цветков му дава летящ старт в телевизията.

Днес водещият на „Здравей, България“ си спомня за своя учител и написа трогателни думи в социалните мрежи, с които почете паметта на Милен:

Кузман стартира в Нова телевизия като водеща на предаването Плюс-минус в тандем с Владимир Серкаров. Пандемията от коронавирус наложи промени в медията и в момента Илиев води сутрешния блок заедно с Лора Инджова, като двамата се редуват с титулярите Виктор Николаев и Аделина Радева през седмица.

По някаква ирония на съдбата Кузман Илиев се превръща в наследник на своя учител Милен Цветков , който преди време водеше „Здравей България“. Вижте думите на Илиев за телевизионния водещ:

„Загинал е Милен Цветков. Ще бъда кратък, защото не мога – и отказвам – да повярвам. И ми е доста мъчно. А и каквото и да се каже – ще бъде недостатъчно. Ще ви разкажа какво бе за мен той. Приятел, ментор, професионален модел за подражание, от когото съм се учил, гледайки го в ръцете, “крадейки” си, както той казваше, “занаят”. И най-важното – човек, с огромно сърце и желание да помага на младите, да открива потенциал и да му дава шанс – а той черпеше сила от това, което е най-големият признак затова каква широка кройка беше.

На мен лично Милен ми даде житейски шанс – буквално от улицата. Запознахме през 2010-та година, след мое участие като студент в негово предаване. Прибрах се, легнах изморен и щастлив, че все пак съм стоял относително адекватно – а при него не беше лесно. Никак даже. Беше ми дебют в телевизия и искрено си мислех – как издържат тези хора да го работят това… за десет минути участие ме болеше буквално всичко.

Внезапно телефонът иззвъня, непознат номер. Вдигнах, а оттам чух:

“Здравей, Милен Цветков се обажда”. Помня, че изтръпнах и откровено се смутих. Благодарих му за хубавия разговор и честта. Последва: “Ти искаш ли да се занимаваш с телевизия?”. Обясних, че не съм се замислял и съвсем чистосърдечно – не знам дали изобщо ставам. “Ставаш. И те очаквам в понеделник”.

Ето такъв беше Милен Цветков – нестандартен, ексцентричен, но и знаеше какво иска от хората си, кое е важно, много прям. Шанс даде и на много други млади колеги – помня как бе видял изява на Дани Петканов и го бе поканил директно да почва. С него не се работеше лесно – можеше да откаже 20 предложени теми, ако не успееш да ги защитиш, на следващия ден да ги предложи той… После да почнете да спорите, да се карате, дори да те “насоли” стабилно и след час – все едно нищо не е било. Просто работа. Който може да издържи на темпото и естеството й – може. Нямаше тинтири-минтири и скатавания. Абе, бачкаше се “мъжки”.

Прекарвахме часове заедно в разговори. За кръговете на вниманието в ефир, за телевизията като призвание, за децата и семейството. Милен беше човек с голям кръг от интереси – особено в психологията, напоследък караше курсове по материята, имаше идеи за своя практика. Човек с голям хъс и сила да надделява над трудностите, с потенциал дори в политиката, ако решеше. В Нова ТВ отидох след като той вече не беше там.

Парадоксално, но екипът на “Плюс-Минус” се оказа в неговата стая. В началото ми беше изключително странно и действително изпитвах страхопочитание – без да преувеличавам. Завършвам с нещо лично. Видяхме се на телевизионни награди на морето миналата година. Пошегувах се, че неговото момче му е одрало кожата и все едно гледам него. Той се усмихна и каза, че е горд с него, че е умен и имат силна връзка. И няма как да не е така – с такъв голям баща.

Почивай в мир, приятелю – ти оставяш незаличима следа в моя живот. Сигурен съм, че и за драгия зрител ще е така, за колегите, с които си работил. В душата ми винаги ще остане огромна благодарност към теб. А за мен ти винаги ще си ТОП.“

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.