Home » България » Медсестрите започнаха да измират: От работа се разболяваме, понякога фатално, оплакаха се здравните работнички
Медсестрите започнаха да измират

Медсестрите започнаха да измират: От работа се разболяваме, понякога фатално, оплакаха се здравните работнички

Медсестри бият тревога, че заради лошите условия, при които работят, техни колеги са починали, научи 365novini. „Пирогов”, „Токуда”, „Трета градска болница” в София са сред лечебните заведения, които са загубили здравни работнички.

В „Пирогов” в Централна реанимация е издъхнала медицинската сестра Маргарита. Тя е получила инсулт по време на работа. Друга пък от „Токуда” се е разболяла от рак и по-късно е починала.

„Знам за случай, при който сестра е намерена мъртва в манипулационната. Помислили, че е заспала, но се е оказало, че е починала”, разказа медсестра.

„Нямаме време да си обърнем внимание на здравето. Изпълняваме различни задължения – и такива, каквито ни влизат в работата, и такива, каквито не ни влизат. Затова сме много уморени и навярно и болни”, споделиха здравни работнички.

Въпреки тежкото им положение не се вижда перспектива за промяна на условията им на работа и трудовото им възнаграждение.

„На този етап няма как да бъдат удовлетворени исканията на медицинските сестри за стартова заплата от 900-950 лв., смята д-р Васислав Петров, председател на Сдружението на областните болници.

По думите му, средствата в много от областните болници не достигат за повишаване на заплатите в такива размери.

Той отбеляза още, че 3 месеца ще дават високи заплати на всички, а след това болниците ще изпаднат в несъстоятелност, ще бъдат блокирани сметките им от всички длъжници и тогава сестрите и лекарите няма да могат да получат никакви заплати.

Лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.