Водещите новини
Home » България » Мая Манолова: Битката за касиране на вота не е приключила
Битката за касиране на вота не е приключила

Мая Манолова: Битката за касиране на вота не е приключила

-Г-жо Манолова, съдът отхвърли вашето искането за повторно броене на бюлетините в София – това разочарова ли ви и каква ще е следващата ви стъпка?

-Съдебното заседание продължи повече от час и половина. Имахме многобройни искания с доказателства, по част от които съдът се произнесе.

Той не отряза напълно възможността за повторно броене – поне в секциите, където има най-тежки нарушения на изборните правила.

Съдът си остави възможността да се произнесе за тях. Това са секции, където протоколите са без попълнени данни за двамата кандидати, абсолютно празни протоколи. Това са и секциите, за които ние сме внесли множество данни за купуване на гласове и контролиран вот.

-Колко са на брой тези секции?

-117. Предстои съдът да се произнесе по допълнителна молба, в която сме посочили секциите с всички нарушения. Това ще стане на следващото заседание. Също така ние ще възобновим искането за броене на недействителните бюлетини. 7 000 бюлетини – е прекомерно голям брой за подобни избори с двама кандидати. На практика се получават по 3 500 недействителни бюлетини на кандидат, докато на първия тур, разделени на броя на кандидатите, те бяха по 500 на кандидат-кмет.

-В официалния протокол след изборите от 37 члена на Общинската избирателна комисия в столицата 9 са с особено мнение – това е една четвърт от състава й?

-Ние сме приложили 14 тома с доказателства за тежки нарушения на изборния процес! Които се отнасят до избирателните списъци – разминаване със 100 хиляди гласоподаватели между първия и втория тур,

7 000 избиратели, записани в част втора на избирателните списъци – това са граждани на страни-членки на ЕС… По данни на общинската администрация такива са само 44 души, а в списъците фигурират близо 7 000!

Да не говорим, че в над 900 секционни протокола са извършвани корекции, поправки, дописвания… Пликовете с протоколите са отваряни от сътрудници на ОИК, които са служители на Столична община и на общинските дружества. Това е в нарушение на закона и изборните правила.

-Т.е., за вас битката не е приключила и тя продължава на 2 декември, когато е следващото заседание по делото?

Да, битката продължава и битката е за справедливост! Да бъдат извадени извадени всички тези тежки нарушения на изборните правила. Тези манипулации да бъдат извадени наяве и да се покаже, че така повече не трябва да се правят избори! Показването на това как се правят избори в България в XXI век е важно за целия демократичен процес.

Рецептата на този етап според мен е машинно гласуване. Машини! Които са заложени в Изборния кодекс. И което трябва да се случи след 1-ви януари във всички следващи национални избори. В новия проект за бюджета обаче правителството не е предвидило средства за купуване или наем на машини!

Аз призовах депутатите да коригират бюджета в тази му част. За да не се окаже накрая, че мнозинството в парламента мами българския народ, приемайки правила, че ще има машини, без след това да ги осигури финансово.

-И един въпрос извън тази тема – в петък майките на деца с увреждания излизат на протест с настояване Валери Симеонов да подаде оставка като зам.-председател на Народното събрание. Ще ги подкрепите ли и този път?

-Да, аз стоях до тях близо осем месеца в пек и в студ. Те ме поканиха на техния протест, с който искат да се противопоставят срещу начина на взимане на решения в институциите въобще. Така че аз ще се присъединя към него в петък в 12 часа.

Лупа

Твоят коментар

About Натали Славова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook
error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!