Home » Живот » Скандал в ефира заради смъртта на 3-годишното дете
смъртта на 3-годишното дете

Скандал в ефира заради смъртта на 3-годишното дете

Лекарите не са Господ. Аз няма претенции към родителите на детето, а към тези, които насаждат напрежение. И ние, лекарите, преживяваме всеки такъв казус. Това заяви началникът на клиника „Детски болести и детска неврология“ проф. Иван Литвиненко и член на лекарската комисия, създадена по казуса в Специализираната болница по детски болести в София, научи 365novini.

Повод за думите му стана трагичният случай с починалото в София 3-годишно дете, което е прехвърляно между болници, а по-късно умира.

„Абсолютно единодушно всички членове на комисията стигнахме до извода, че за това дете е направено всичко, което би направил всеки един от нас. Разбирам мъката на родителите, през техните очи сигурно случаят изглежда по-различно. Но и лекарят е човек и ние преживяваме всеки такъв казус”, заяви проф. Литвиненко.

Според него става едно размиване по този случай и не се оценява в какво състояние детето е дошло и след това как болестта се е развила. Той бе категоричен, че не е имало дълго убеждаване детето да бъде хоспитализирано, а въпросът е бил къде да бъде настанено.

„До настаняването му на легло то е имало вече проведени изследвания, които да ориентират лекарите къде да бъде настанено и какво да бъде предприето. Направена му е кръвна картина и рентгенография, за която се спекулира дали въобще съществува. Първата снимка не показва възпалителни изменения в белия дроб”, обясни проф. Литвиненко.

„Освен снимката, има и други показатели. Твърди се, че детето е било в тежко състояние и умиращо пред кабинета. Кръвно-газовият анализ показва 98% насищане с кислород на тъканите му. Това показва, че в този момент детето не е имало признаци на дихателна недостатъчност, няма тежка пневмония. Да, състоянието му се влошава и това никой не го оспорва. Но това става четири час след приемането му. Тогава тези показатели се променят. Прави се втора снимка и промените са масивни. Има такива пневмонии, които протичат бързо и за часове умират деца по цял свят”, каза още професорът.

Борисов: Родителите на 3-годишното дете са снимали състоянието му и държанието в болниците

Проф. Литвиненко се ядоса на водещия, защото му задавал въпроси и не го изслушвал. Журналистът го попита дали такова е отношението му и към пациентите, които преглежда и го призова да не му държи такъв тон. По думите на госта, медиите са изопачавали фактите.

Доц. Атанас Мангъров е участвал в изготвянето на проверката по трагедията със смъртта детето. Той обясни какво е било състоянието на момченцето при прегледа в болница „Лозенец” около 10:30 ч. сутринта. То е било в „задоволително общо състояние и активен по време на прегледа”, според лекарската документация. Той също заяви, че има пневмонии, които се развиват толкова бързо, и всяка година има по няколко такива случая, за които се водят дългогодишни дела. „Въпросът тук е защо това дете не е хоспитализирано. В педиатричната болница се чака, защото това е най-голямата университетска болница. Само на 200 м се намира инфекциозната болница, а това е инфекциозно заболяване. Детето обаче не е заведено там, а в Правителствена болница. За да го заведат на другия край на София, значи не е било чак толкова спешно”, заяви доц. Мангъров.

Проф. Литвиненко заяви, че родителите на починалото момче имали и друго дете, което е било спасено от лекарите в болницата. То също е било в критично състояние.

Твоят коментар

Твоята оценка
Твоята оценка
Общо гласували

About Елена Монева

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!