Home » Здраве » Лекари: Ето какво трябва да правим с маските, за да ни защитават
какво трябва да правим с маските за да ни защитават

Лекари: Ето какво трябва да правим с маските, за да ни защитават

Сподели новината
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Препоръките на Световната здравна организация (СЗО) казват, че носенето на медицинска маска е една от мерките, които могат да намалят разпространението на вирусите, научи 365novini.

Сама по себе си обаче маската не може да ни предпази, а ако я носим неправилно, може да е безсмислено. Тъй като може да ни провокира по-често да пипаме лицето си, може да стане и причина да се заразим по-лесно, казват лекарите.

Независимо дали към момента носенето на маски е задължително или не, ето някои препоръки, които специалистите дават, за да сме сигурни, че сме защитени.

На първо място, независимо каква е маската, преди поставянето ѝ ръцете трябва да се измият със сапун или да се почистят с дезинфектант или алкохолсъдържащи кърпички. След поставянето на маската докосването ѝ трябва да се избягва. Еднократните медицински маски се поставят с белия слой към лицето и цветния слой навън, като покриват носа, устата и брадичката.

Целта е да се сведат до минимум пролуките между маската и лицето. Носят се от 2 до 4 часа, като този срок се скъсява, ако кашляте, кихате или пипате маската си с ръце. След употреба се изхвърлят. Текстилните маски трябва да се носят възможно най-кратък срок.

След употреба, преди повторно носене, трябва да се перат при температура над 60 градуса, да се сушат в сушилня и/или да се гладят, за да се гарантира дезинфекцията им. Препоръчва се говоренето при носене на маска да се сведе до минимум, за да се намали кондензацията, която намалява ефективността ѝ.

При сваляне на маската тя трябва да се хване в задната част (при връзките или ластиците), а не в предната, при лицето. Еднократните маски следва да се изхвърлят, а текстилните – да се изперат. След това ръцете трябва да се измият със сапун или да се почистят с дезинфектант или алкохолсъдържащи мокри кърпички.

ретро

Твоят коментар

About Натали Славова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook