Home » България » Кой плаща за фалшиви болни от коронавирус
фалшиви болни от коронавирус

Кой плаща за фалшиви болни от коронавирус

Кой и защо предлага пари на хората, за да се водят в медицинската документация като заразени с коронавирус? 

Този въпрос си задават във Фейсбук десетки граждани, до които е достигнала подобна информация, научи 365novini.

 Повече от седмица в социалните мрежи ври и кипи от подобни сигнали, на които до момента никой от властта не реагира.

Lupa.bg бе сезирана с подобни съобщения още преди повече от 15 дни, но не си позволи да публикува информацията заради липса на конкретни доказателства. Слухът за тази порочна практика обаче набира все по-голяма скорост, а с това и въпросителните по темата стават все по-големи.

„Притеснени хора съобщават, че са им предлагани сериозни суми техни починали близки да бъдат записани като починали от Covid-19?“, алармира на своя фейсбук профил журналистът Димитър Байрактаров.

Под неговия статус има над 50 коментара, като различни хора потвърждават за такива случаи в Русе, Кюстендил и други градове. „И в Америка притискат лекарите за същото – те го казаха“, твърди потребителка на социалната мрежа.

„Научих вече за два случая, в които на роднини на починали в болница стари хора са предлагали да им платят по 100 до 200 лв., за да пишат в смъртния акт за починалия, че е жертва на коронавируса“, съобщава от Фейсбук и журналистът Иван Бакалов.

Под неговия коментар също изобилства от отзиви. „Аз чух за далеч по-високи суми – 1500-2000 лв.“, казва фейсбук-приятел на Бакалов. „От моя лист поне 50 човека тези дни споделяха подобни случаи от първа-втора ръка“, твърди друга последователка.

Независимо дали всички тези слухове отговарят на истината или са поредната конспирация, в случая държавата задължително трябва да се намеси.

Да провери информацията и да накаже виновните или да я опровергае – за да успокои хората и да не остава и сянка на съмнение, че подобни манипулации са възможни в и без това изключително напрегнатата обстановка.

фалшиви болни от коронавирус фалшиви болни от коронавирус

 lupa 

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.