Home » Живот » Климатологът Рачев даде ранна прогноза за септември
ранна прогноза за септември

Климатологът Рачев даде ранна прогноза за септември

По данни на Европейската служба за климатичните промени „Коперник“ през юли 2019г. отново е отбелязан температурен рекорд. Станахме ли свидетели на нещо необичайно? Какво време да очакваме, отговори дава климатологът проф. Георги Рачев, научи  365novini.

– Юли месец е най-горещият, регистриран някога. Къде бяха отбелязани рекорди?

– Рекорди бяха отбелязани на 25 юли, когато Париж подобри собствения си рекорд с повече от градус и половина, а в Холандия, Белгия и Германия също подобриха абсолютния си максимум.

Периодът 23-26 юли беше изключително горещ за Западна Европа и там за тези абсолютни максимуми се водят наблюдения от почти 200 години. За щастие тази топла вълна беше много кратка.

Те практически бяха три вълни, две от които по-съществени, но продължиха само 3-4 дни и тази горещина нямаше нищо общо с горещината от 2013г., когато 70 000 европейци в Германия, Холандия и Швейцария пострадаха от горещините. Имаше жертви не точно от горещините.

Това бяха възрастни хора, които преждевременно починаха, защото топлото време допълнително обостри техните заболявания. Така че това е този „кръвен данък“ на климатичните промени.

– Имаше ли необичайни климатични явления за България?

– Нищо необичайно, напротив, това лято е подобно на миналогодишното, но с по-малко валежи. И бързам да кажа, че и аз имам приятели, които много се интересуват от времето.

Забележете, колкото по-богата става една нация, толкова повече тя започва да обръща внимание на качеството си на живот.

И тогава малко по-хладното време сутрин, малкото по-топло време следобед започват да се чувстват като аномалия, като нещо неестествено. Тази година, тъй като аз добре следя професионално репортажите, имаше доста материали, че влошеното време ще повлияе на зърнените култури, че те са зле.

Имаше прогнози, че сушата, топлото време, ранното покълване, недостатъчната влага ще нанесат трайни и съществени загуби на хората от агробизнеса, които работят под открито небе.

Преди време на пресконференция на Асоциацията на зърнопроизводителите се разбра, че България ще отгледа и с 99% ще прибере може би най-добрата си реколта на зърно, откакто се води статистика.

Подобен рекорд имаше 2017г. България прибра над 11 млн. тона зърно – царевица, слънчоглед, ечемик и преди всичко пшеница.

Ние гоним почти 6 млн. тона пшеница, забележете при перфектно качество. Някъде около 20% от тази пшеница е с екстра качество и около 48% – с много добри хлебопекарни качества.

Това означава износ за може би 2.5-3 млрд. лв. от България, при положение, че вътрешният пазар няма да пострада по никакъв начин от липсата на каквото и да е.

– Споменахте, че и тази седмица ще има по-високи температури?

– Да, август месец като миналата година иска да затвърди своето съществено място в лятото като един много топъл месец. Ще го усетим в края на седмицата и като горещ месец. Такъв и трябва да бъде август месец според климата на България.

Той и без това е месецът с най-малко валежи. В цялата година, за 70-80% от територията на страната, август е месецът с най-малко валежи.

Сега трябва да е сухо, за да можем да получим това, което е родила земята, то да бъде качествено и с висока ценова стойност. Сега е времето да се вдигне захарността на гроздето, за да може да се получи прекрасна реколта от десертно грозде. Да не говорим за виненото грозде.

Малка България е много сериозна карта на пазара на винопроизводителите. Това ще се усети и следващите години.

Така че август месец се очертава да бъде топъл, с температура от 1.5 до 2.5 градуса по-висока от нормалната, с валежи близки и по-ниски от нормалното, което означава перфектен плажен сезон.

Който е на морето, просто ще е ударил в десетката. Тези, които са на полето, а не забравяйте, че това са около 1.5 млн. българи ангажирани в селското стопанство, ще приберат една добра и качествена реколта. Тези от тях, които са на поливни площи, ще реализират една много добра печалба.

– А който пропусне август и отиде на море през септември?

– Чака ни един хубав септември месец. Септември на 3-4 години един път е лош, защото „лош“ е наше човешко определение, т.е. той е хладен и дъждовен. Обикновено септември месец е топъл. Вярно е, че слънчевото греене намалява.

Продължителността на деня също намалява, но продължаваме и ще имаме една прекрасна златна есен.

Визитка:

Проф. Георги Рачев е преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специалист е в областите възобновяеми енергийни източници и качество на атмосферния въздух.

Блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.