Home » Здраве » Как ЗАПОЧВА коронавирусът: първите симптоми изобщо не са загуба на миризма или дори кашлица!
Как ЗАПОЧВА коронавирусът: първите симптоми изобщо не са загуба на миризма или дори кашлица!

Как ЗАПОЧВА коронавирусът: първите симптоми изобщо не са загуба на миризма или дори кашлица!

Това не е загуба на миризма или дори кашлица! Някои от признаците на коронавирус се пренебрегват от хората, защото не знаят за тях.

Учените казват, че почти 80% от всички пациенти с коронавирус са асимптоматични или симптомите му са толкова замъглени, че болестта може изобщо да не бъде забелязана. Междувременно болният става най-опасен за другите три до пет дни преди появата на първите симптоми и остава активен носител на вируса почти седмица след това. Всички малко или много си представяме основните симптоми на Covid-19, но кои се появяват най-често?

Коронавирус: ранни и признаци

Експерти от Кралския медицински колеж в Лондон проведоха проучване, по време на което събраха данни за благосъстоянието и здравословното състояние на пациентите, претърпели коронавирусна инфекция. Възрастта на участниците е от 9 до 65 години.

Най-честият първи симптом на заболяването (82% от респондентите се оплакват от него) е главоболието – именно с него започва covid-19 при повечето пациенти.

Следващият най-често срещан симптом е силна слабост и чувство на умора, споменати от 72% от анкетираните. Почти всички от тях отбелязват, че умората и главоболието се появяват преди всички други признаци, когато човек все още се смята за здрав.

Но треската и кашлицата придружават по-малко от половината от всички случаи – 40% от пациентите казват, че след седем седмици боледуване имат тези симптоми.

Например, по-възрастни участници в проучването съобщават за задух, объркване (наречено covid мозъчна мъгла) и чувство на дезориентация по време на заболяването си.

Най-редките симптоми на коронавирус

Болки в корема и стомашно разстройство

Много често след болки в корема, диария и гадене се появяват по-традиционните симптоми на коронавирус – като правило това се случва в рамките на няколко дни. Но в около три процента от случаите всички външни прояви на Covid-19 са ограничени до храносмилателни проблеми. Ако сте преживели нещо, което наподобява хранително отравяне, за всеки случай ограничете контакта с другите – за да не им предадете опасен вирус.

Конвулсии

Друг симптом, който също може да се обясни със способността на вируса да инфектира клетките на нервната система, са леките крампи в крайниците, както и усещането за „настръхване“. Ако по-рано не сте били предразположени и наскоро сте започнали да ги забелязвате, може да се наложи да обърнете специално внимание на здравето си и за всеки случай да намалите контакта с другите.

Синини

По-точно дори не синини, а необичайни червени петна, които се появяват в областта на пръстите на краката. Най -често те се появяват при деца и юноши и след известно време изчезват без следа, но понякога този симптом се отбелязва и при възрастни пациенти. Испанските лекари бяха първите, които описаха този симптом на коронавирус, но все още не успяха да обяснят точно кои процеси причиняват появата на червени петна.

Мускулна слабост и болка

Мускулната слабост, много подобна на тази при грипа, се появи при 38% от хората с диагноза коронавирус. Мускулна болка се съобщава от 15% от заразените. Най-често тези два симптома съпътстват други признаци на Covid-19, но в някои случаи остават единствената проява на заболяването.

Конюнктивит

Както знаете, вирусът навлиза в тялото ни през лигавиците, включително окото. Зачервяването и възпалението на лигавицата на очите, както и повишеното сълзене, сърбеж и парене може да означава, че коронавирусът е заразил тялото ни – и е попаднал там през органите на зрението.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.