Home » Рецепти » Как се прави любимият на всички турски Дюрюм (автентична рецепта за любители)
Как се прави любимият на всички турски Дюрюм

Как се прави любимият на всички турски Дюрюм (автентична рецепта за любители)

Дюрюм – много от вас не са го и чували, но ще се влюбите в него от първото вкусване!

Това чудо се нарича Дюрюм – уникален турски специалитет, който ще ви накара ушите да си изядете. А се прави и толкова лесно и приятно, че само името му изглежда сложно.

Представяме ви автентичната му рецепта и всички тънкости, които си трябват при направата му. За да приготвим тестото ни трябват 500 грама брашно, около 200 грама топла вода, четири лъжици кисело мляко и една пълна чаена лъжичка сол.

Тестото замесваме от всички посочени продукти по-горе като гледаме то да стане със средна мекота.

После го разделяме на топчета с големината горе-долу на орех и ги оставяме да си „отпочинат“ за близо 40 минути. Знайте, че колкото повече време престоят, толкова по-вкусно ще стане това чудо.

След това разточваме всяко от топчетата на плота, който сме набрашнили предварително. Разточвайте до много тънко, някъде с дебелина около три милиметра. След това загрейте доста един голям и сух тиган, а може и сач, и изпечете всяко от разточените топчета от двете страни, но за кратко.

Готовите вече хлябове оставете да изстинат на сухо място за час-два. За тези хлябове може да бъдете напълно спокойни, защото трайността им е голяма, повече от четири-пет седмици.

После, преди да ги консумирате, ги намокряте с вода, с помощта на ръката си и ги оставяте да престоят, за да могат да се нагънат, без да се чупят после.

Сервирането е най-лесно – пълните ги с плънка от кайма, телешко или пилешко месо, сирене, гъби, кашкавал или каквото ви друго душа поиска.

Става чудно вкусно, така че ви желаем добър апетит и да ви е супер сладко!

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.