Home » Здраве » Как да си направим ефикасен домашен дезинфектант за ръце – убива 99% от бактериите и вирусите
Как да си направим ефикасен домашен дезинфектант за ръце

Как да си направим ефикасен домашен дезинфектант за ръце – убива 99% от бактериите и вирусите

На фона на върлуващия в момента грип Б и първите случаи на заразени с коронавирус у нас, съвсем естествено антисептиците и дезинфектантите бяха първите средства за защита, които изчезнаха от магазинната и аптечната мрежа.

За щастие се оказва, че да си направим домашен дезинфектант за ръце не е толкова сложна работа, научи 365novini.

Експертите по обществено здраве са категорични, че почистването на ръцете със сапун и вода или с разтвор на алкохолна основа са едни от най-добрите начини за избягване на инфекция.

А от „365 Новини“ ви информирахме и как е правилно да мием ръцете си, за да се предпазим максимално от зарази, според Световната здравна организация.

„Домашните препарати за дезинфекция на ръцете са също толкова ефективни, колкото и тези, които купувате, стига да използвате правилния процент алкохол“, твърди сътрудникът на CBS News д-р Дейвид Агус.

„Санитарните препарати трябва да съдържат поне 60% алкохол, за да са ефикасни. Изопропиловият алкохол или етанолът са двете подходящи разновидности. Дезинфектантът за ръце не убива всички вируси, но е ефективен срещу коронавируса. Вирусът е защитен от черупка, наречена „плик гликопротеин“, която алкохолът нарушава. Когато отнемете защитната част на вируса, той умира доста бързо“, обяснява д-р Агус.

За тези от вас, които не са успели да се снабдят с гел, предпазващ от микроби, ви предлагаме рецепта за домашно приготвен дезинфектант, препоръчана от здравните специалисти.

Ето списък на необходимите съставки, за да направите своя собствена марка дезинфектант:

2/3 ч. ч. изопропилов алкохол или спирт с висок градус
1/3 ч. ч. гел от алое вера
5-10 капки етерично масло (по избор)
купа за смесване
лъжица
фуния
спрей бутилка или контейнер за течен сапун

Добавянето на алое вера ще улесни нанасянето на средството върху кожата и ще прибави плътност на продукта. А слагането на няколко капки етерично масло ще придаде на сместа приятен аромат.

Как се приготвя:

Изсипете алкохола и гела от алое вера в купа и разбъркайте, докато се смесят добре. Добавете няколко капки етерично масло и отново разбъркайте, за да маскирате миризмата на спирта. С помощта на фунията излейте сместа в спрей бутилка или в контейнер за течен сапун.

Д-р Санджай Маггивар, професор по микробиология в университета „Джордж Вашингтон“, твърди, че домашните дезинфекциращи средства могат да издържат седмици, ако се съхраняват правилно в добре затворени шишета и контейнери.

за жената

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.