Home » Здраве » Икона, намерена под сметище, твори чудеса в Трън
Икона намерена под сметище твори чудеса в Трън

Икона, намерена под сметище, твори чудеса в Трън

Икона на св. Никола, открита между строителни материали, най-после е изложена в едноименния храм в Трън. Местните хора вярват, че тя е чудотворна и закриля града им.

Иконата е изработена през 1786 г. и вероятно е донесена от Русия. Открита е при разчистване в храма. Тя е сребърна, със златно покритие и включва сюжети от живота на светеца.

„Съвсем случайно свещеникът, който отговаряше за тука, я намира. Иконата е била почистена и изследвана. Това е един невероятен паметник, оцелял точно със силата на Господа Бога“, казва историкът Кирил Марков.

Реликвата е възстановена от столичен реставратор. Според местния историк Кирил Марков е възможно тя да е подарена от български държавници и руски представители, които по думите му посетили Трън малко след подписването на Санстефанския мирен договор. Причината според него била отправена молба от трънската общественост.

„Било е измолено присъствието на руска войска, за да се оттеглят сръбски части, които са били навлезли в трънска територия и това се е получило, разбира се“, казва Марков.

Той твърди, че заедно с нея тази делегация подарила още две икони: „Господ Исус Христос“ – едната икона, „Св. Богородица“ и едната е „Св. Никола“. Другите две не са запазени“, казва той.

Иконата е осветена и поставена на специално място в храма. Църквата впечатлява отдалеч с красивия си външен вид. Тя е ценен представител на възрожденската архитектура в Трънско и е обявена за паметник на културата. Местните хора се надяват, че изложената чудотворна икона в нея ще привлече вниманието и на многобройните туристи, посещаващи града и Трънското ждрело наблизо, и ще ги провокира да прекрачат прага на храма, за да я видят и да ѝ се помолят за здраве и закрила.

Твоят коментар

About Natali Slavcheva

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.