Home » Здраве » Хранене при подагра – какво трябва да знаем?
Хранене при подагра – какво трябва да знаем?

Хранене при подагра – какво трябва да знаем?

Подаграта е форма на възпалително заболяване, което се характеризира с особено болезнени възпаления на ставите. Причината за подаграта е високо ниво на пикочната киселина в кръвта, която образува кристали в ставите.

Тези кристали предизвикват възпаление и много болезнени атаки на ставите, обикновено засягайки главно големите стави като тези на краката, пръстите на ръцете коленете и лактите. Симптомите на подаграта включват внезапни епизоди на силна болка, възпаление, зачервяване и отока на засегнатите стави. Обикновено нападенията се случват внезапно и могат да бъдат свързани с висока температура и общо заболяване.

При управлението на подаграта е важно да се следва специална диета, която да помогне за контролиране на нивата на пикочна киселина в организма.

Хранене при подагра – какво е важно?

Плодове и зеленчуци

При подагра, изборът на плодове и зеленчуци може да играе важна роля в управлението на състоянието. Черешите са известни със своите антиинфламаторни свойства и се считат за добър избор при подагра. Те могат да помогнат за намаляване на възпалението и са богати на флавоноиди, които могат да помогнат при борбата със запалването в ставите.

Ананасът е друг полезен плод за хранене при подагра. Той съдържа бромелаин, ензим, който може да помогне за намаляване на възпалението и болката. Този плод също така е богат на витамин С, който подпомага здравето на ставите.

Доматите са нископуринови и могат да бъдат включени в диетата при подагра. Те съдържат лициопен – антиоксидант, който може да има благоприятно въздействие върху здравето на ставите. Картофите също са нископуринови и могат да се консумират при подагра. Те са богати на витамин С и влакнини, което ги прави добър избор за хора, страдащи от това заболяване.

Млечни продукти

Млечните продукти, особено нискомазните варианти като мляко, сирене и йогурт, могат да бъдат включени в диетата при подагра. Нискомазните млечни продукти са нископуринови, което означава, че съдържат по-малко пурини, които могат да повишат нивата на пикочна киселина в кръвта.

Млечните продукти са добър източник на калций, който е важен за здравето на костите. Подаграта може да повлияе на ставите, но и върху костите, затова подпомагането на костното здраве чрез приемане на калций може да бъде полезно.

Но като всяка храна, и млечните продукти могат да имат различни реакции при различни хора. Някои хора може да имат непоносимост към лактоза или да реагират на млечните продукти по друг начин. Винаги е добре да се консултирате със специалист или диетолог, за да получите персонализирани съвети за вашето хранене при подагра.

Храни с ниско съдържание на пурини

Храните с ниско съдържание на пурини са често препоръчвани за хора с подагра, тъй като пурините са вещества, които се превръщат в пикочна киселина и могат да допринесат за образуването на пикочни кристали в ставите.

Такива храни при подагра са хлябът и житните храни. Предимно това са пълнозърнест хляб и житни храни като овес, пшеница и ръж, които съдържат по-малко пурини от белия хляб или белия ориз.

Някои видове ядки и семена също са подходящи храни при подагра. Лешници, бадеми, ленени семена и чиа семена са добри алтернативи с по-ниско съдържание на пурини.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.