Home » Топ новини » Гений от МГ в Пловдив откри грешка в нерешима задача за разстояние на Хеминг
Гений от МГ в Пловдив откри грешка в нерешима задача

Гений от МГ в Пловдив откри грешка в нерешима задача за разстояние на Хеминг

Гений от Математическата гимназия в Пловдив е на път да спечели световна слава, след като откри грешка при решаването на задача, свързана с формулата, известна като Разстоянието на Хеминг, и намери решение, видя “365 Новини”.

До този момент задачата се е считала за нерешима, но 11-класникът от елитното пловдивско училище доказва, че има начин да се стигне до края и намира доказателства как да стане това. Казусът е от областта на математическата теория, но, въпреки многократните опити, никой в световен мащаб досега не е открил възможност за решение.

Петър ще представи подробното си изследване по време на 6-седмичен стаж в престижния институт за наука RSI. Отвъд океана той ще се срещне с човека, опитал да намери решение на задачата и ще му покаже къде греши, предлагайки своята версия. За да бъде допуснат до участие в елитната лятна академия, той е преминал през сериозна селекция и е публикувал своето решение на считаната за нерешима задача.

След интервю в БАН пловдивчанинът печели тежката битка и е един от двамата българи, които ще представят страната ни в Масачузетс. Петър има разработени научни доклади по математика от Пролетната математическа конференция, Ученическия институт по математика и информатика и Ученическата академия по информационни технологии. България има квота за две места и Петър е класиран за едно от тях.

Той вече е в Масачузетс, където ще работи с най-добрите млади учени от различни области. 80-те избраници от цял свят ще разработват проекти на високо научно ниво. България е доказала силата си по математика и информатика, а в последните години вундеркинди от ОМГ печелят квота за участие – Станислав Атанасов и Калина Петрова.

Впечатлени от нивото на българите организаторите от RSI са идвали на визита под тепетата, за да видят какви са учебните програми на популярната гимназия.

След като се завърне, Петър заминава на лятна школа по математика, а през септември е поканен да участва в Европейски конкурс за млади учени в Полша.

Тази година е изключително силна за Петър, в която той се завърна с бронзов медал от Балканиадата по математика. Като участник в националния ни отбор се представил отлично в изключително напрегнатото състезание, в което взели участие отбори от 10 държави.

През април спечели еквивалент на сребърен медал от Всерусийската олимпиада по математика, в която взеха участие 350 ученика от Русия, България и Китай. Негов преподавател е Елка Вълканова.

Благодарение на отличните си резултати, той е сред шестимата стипендианти на Клуба на IТ мениджърите в България. В началото на годината бяха раздадени стипендии за постижения в областта на точните науки, всяка от които на стойност 1200 лв. Целта е да се насърчат изявени млади хора към професионална ориентация в областта на приложението на IТ за целите на бизнеса.

Източник: Петел

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.