Home » България » Ген. Мутафчийски с извънредно изявление за ситуацията по Великден
извънредно изявление за ситуацията по Великден

Ген. Мутафчийски с извънредно изявление за ситуацията по Великден

Ген. Венцислав Мутафчийски разкри как ще се процедира в църквите по време на празниците, научи 365novini.

Служби в храмовете няма да има. Църквата ще промени традиционните си практики по време на Цветница и Великден, като изнесе службите си на открито.

Свещениците ще призоват миряните да бъдат по-сдържани при посещенията на храмовете и да спазват разпорежданията. Според мен това е един добър компромис и с огромна благодарност го приемаме това разбиране от БПЦ, съобщи генерал Мутафчийски.

Всичко, извън черквите – контролът по спазването на дистанцията, ще се поеме от полицията. Нашите призиви да няма струпвания на хора няма да отслабнат. Ние смятаме, че огромна част от българите ще почувстват със сърцето си, макар и не в храма, това, което се случва в храма.

Светият синод ще излезе със специално съобщение по въпроса. Вътре няма да има служби. Всеки християнин ще може да влезе и да си запали свещичка, но службите ще бъдат изнесени навън, каза още Мутафчийски.

Службите ще бъдат излъчвани по телевизията и онлайн, за да няма ощетени“, каза още Мутафчийски.

Също стана ясно, че ще има промяна в начина на провеждане на ритуалите, по-специално с даването на причастие. Свещениците ще бъдат защитени с предпазни маски и ръкавици.

блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.