Home » България » Ген. Мутафчийски: На път сме сами да провалим всичко
На път сме сами да провалим всичко

Ген. Мутафчийски: На път сме сами да провалим всичко

Истински разтревожен съм от хубавото време. 

Може би сме единствените, при които има такова движение по улиците в последните дни. Допреди 3 седмици бяхме еталон за цяла Европа, сега обаче не е така. А заради мерките, въведени преди близо месец, имаме добри резултати сега, а сме на път да провалим всичко.

Така началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски в ефира на БНТ и горчиво констатира, че България може да стане жертва сега, след всичко изтърпяно от народа, именно на собствения си успех, постигнат до този момент, научи 365novini.

Проф. Мутафчийски е на мнение, че е много важен начинът на говорене. „Много хора отправяха грешни послания. Няма единност и го виждаме все по-често“, каза той, като очевидно визираше мнението на инфекциониста доц. Атанас Мангъров, който държеше на стадния имунитет.

Началникът на ВМА е на мнение, че е изключително важно да се държи нисък процентът на заразени, за да се спаси здравната система. И сега тя удържала, констатира той, за разлика от Италия, където триажът като военен метод е бил приложен.

„И аз съм правил триаж и не съм си го представял да се случи в мирно време. Много е трудно да оставиш ранен с мисълта: „остави го да умре достойно“. Това не бива да се случва в цивилния живот.

Мутафчийски обърна внимание, че всъщност от Корея и Китай най-смущаващо е това, че пристигат непрекъснато съобщения за реинфектирани с вируса COVID-19. Попитан за топлото време, генералът каза, че данните за държанието на вируса през лятото все още са твърде оскъдни.

И веднъж завинаги началникът на ВМА обясни, че тестове и сега, и в скоро бъдеще трябва да се правят на хората на първа линия и контактните на болните лица, а на за антитела. „Германците предполагат, че ще се случи след пика. И продължават да тестват с PCR-тестове“, напомни той. И добави: „Ние сме царе на изключенията, но с напредване на времето и във връзка с предстоящите светли празници, смятам, че трябва да се предложат още по-строги мерки. Най-малкото трябва да се въведе задължително носене на маски и по-строг контрол върху събирането на хора“, отсече професорът.

На въпроса дали хората трябва да се стреснат или да бъдат похвалени, той отговори, че обидното е именно това – че масата млади хора с професии са спазвали правилата, а малка част в момента не го прави и ще изкриви целия успех.

„Длъжни сме точно заради фанатично спазващите хора да запазим правилата“, убеден е проф. Мутафчийски.

Попитан за растящия му персонален рейтинг, той призна: „Бих предпочел да не съм толкова популярен. Сега се чувствам малко изнасилено популярен. Не съм го искал“.

лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.