Home » България » Европрокурор Трифонова: На записите, които гледах, нямаше полицейско насилие
Европрокурор Трифонова: На записите които гледах нямаше полицейско насилие

Европрокурор Трифонова: На записите, които гледах, нямаше полицейско насилие

Набедената от вътрешния министър Бойко Рашков европрокурорка Вероника Трифонова, прикрила по думите му деянието на ченгетата-насилници от протестите миналото лято, обясни, че на кадрите тя лично не е видяла побой върху демонстрантите.

„Досъдебно производство е образувано и информацията, която министър Рашков е представил, не е съвсем коректна. Като прокурор в районна прокуртаура аз съм наблюдавала една проверка, която първоначално се е водила от СДВР, става въпрос за събитията от 10 юли, 2020 година и конкретно за упражнено насилие спрямо три от лицата, които са задържани под колоните.

В тази връзка аз съм иззела проверката от СДВР и съм възложила на „Вътрешна сигурност“, доколкото това е правилното, а не СДВР да проверява собствените си служители. За едно от тези лица съм образувала досъдебно производство и то не сега, както твърди министър Рашков, а още миналата година след приключване на проверката.

За две от другите лица, моля да ме извините, че не споменавам имена, тъй като към момента не съм наблюдаващ прокурор по досъдебното производство и съответно по тази проверка, затова не ги посочвам. За тях наистина е постановен отказ, поради единствената причина, че явявайки се в дирекция „Вътрешна сигурност“, те собственоръчно са отказали да дадат всякакви сведения затова какво се е случило с тях“, обясни още Трифонова пред Би Ти Ви.

По повод на това кой е отказал даде сведения пред нея, прокурорката каза:

„Двама от пострадалите от задържаните лица, които са били под колоните отказаха да разкажат какво им се е случило пред колегата от „Вътрешна сигурност“. В тази връзка аз лично съм им се обадила, за да ги призова и да извърша лична проверка като дадат сведения пред мен, като наблюдаващ прокурор. Те отново не се явиха. Не зная какъв е мотивът им, казаха, че искаха да говорят с родителите си, да се консултират.

Предоставих им една седмица време да помислят и да се свържат с мен и да разкажат какво им се е случило. Те не се явиха. Въпреки това, когато прекратих проверката спрямо тези двама протестиращи аз съм им изпратила препис от моя прокурорски акт, за да могат да защитят правата си и съм написала по какъв ред да направят това като до момента, в който аз съм била прокурор в Софийска районна прокуратура, такава жалба не е постъпила. Исках да уточня още, че това не е единствената ми проверка за полицейското насилие.

При мен ставаше въпрос да се изясни има ли упражнено полицейско насилие, спрямо трима от задържаните лица. Т.е. аз съм насочила моята проверка спрямо трима, други мои колеги са водили проверки вече какво е тяхното произнасяне, няма как да отговоря за други от задържаните лица“, допълни Трифонова.

На въпрос какво престъпление е извършено срещу младата жена, която беше снимана и пипана от полицай, тя заяви:

„Това е унизително отношение, бих казала, че трябва да се преследва като обида“.

„Има образувано досъдебно производство за причинена лека телесна повреда на един от задържаните в самото постановление не се посочва от кого. НПК предвижда, че досъдебно производство се образува по факта на извършеното престъпление.

След това съм дала вече указание за разследване в следствения отдел на Софийска градска прокуратура да се изготвят идентификационни експертизи, да се разпитат всички, които са установени като задържани.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.