Home » България » До всички пенсионери, имаме новини за Вас, играта се променя
До всички пенсионери имаме новини за Вас играта се променя

До всички пенсионери, имаме новини за Вас, играта се променя

Два основни варианта за увеличение на пенсиите ще внесе служебния кабинет в новия парламент, съобщи вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Двата варианта ще са разписани в два проекта за актуализация на осигурителния бюджет, а депутатите ще решат кой от тях да приемат, разясни той.

Първият е досега обсъжданото преизчисление на пенсиите с актуален осигурителен доход за 2018 или 2019 г, разясни Донев. При него обаче цената е 3 млрд. лв. на година и не всички пенсионери ще получат увеличение.

Вторият по-евтин вариант с цена около 140 млн. лв. на месец е вдигане през коефициента за година стаж. Той е предпочитан от Донев, защото ще даде увеличение на всичките 2, 09 млн. пенсионери.

Преизчислението обаче вече се смята с увеличение на коефициента от 1,2 на 1,35, а не на досегашното 1,3, разясни министърът. Така увеличението на пенсиите трябва да е около 17 процента. Вероятно малко по-високо до 350 лв. ще е вдигането на минималната пенсия.

Този вариант предвижда и увеличение на тавана на пенсиите със 17 на сто. Като се правят сметка това да стане с вдигане на максимални осигурителен доход. В момента той е 3200 лв.

Сметки се правят върху 3300 лв. и върху 3600 лв., разясни шефът на НОИ Ивайло Иванов. Това обаче означава, че е възможно увеличение на осигуровките за хората, вземащи над 3200 лв. на месец.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.