Home » Здраве » Ето как съсипваме вещите си с дезинфектанти заради К-19
Ето как съсипваме вещите си с дезинфектанти

Ето как съсипваме вещите си с дезинфектанти заради К-19

Откакто светът се бори с новия коронавирус, всички ние дезинфекцираме ръцете си, тялото си, дрехите си, предметите, които докосваме вкъщи и тези, които донасяме отвън.

Дезинфектантите, които използваме и които се считат за най-ефективни в елиминирането на вирусите и микроорганизмите от повърхностите, често са твърде агресивни и увреждащи. Те могат да наранят както кожата ни и да я направят податлива на инфекции и раздразнения, така и повърхностите, върху които ги прилагаме, научи 365novini.

Как да дезинфекцирате телефона си без да го повредите?

Белина, хлор, пероксид са само част от агресивните дезинфектанти, които успешно убиват микробите, но и нашите любими предмети.

Върху какви повърхности и върху кои предмети не трябва да прилагаме тези дезинфектанти, за да не ги развалим?

Мобилни телефони

Парадоксално е, защото мобилният телефон е доказан носител на хиляди микроби, бактерии и вируси на квадратен сантиметър от площта си. Той е непрекъснато в ръцете ни, на различни замърсени повърхности извън дома ни и задължително трябва да го почистваме по няколко пъти на ден с дезинфекциращи препарати. Лошото е обаче, че така можем да го повредим или да увредим повърхността му.

Как да дезинфекцираме дъската за рязане?

Различните производители на мобилни телефони обявиха на страниците си в интернет, че устройствата спокойно могат да се дезинфекцират със спирт или мокри кърпички, съдържащи спирт. Не използвайте белина, сапун или други видове дезинфектанти.

Бижута

Бижутата са податливи на увреждане от агресивни препарати и абразивните химикали в тях. Грубото им почистване с такива дезинфектанти може да повреди повърхността им и качествата на металите и камъните по тях. Не използвайте амоняк, белина или паста за зъби за почистване и дезинфекция на бижута.

Често допускани грешки при почистване с белина

Кожени портфейли

Кожата е деликатен материал, затова към почистването ѝ трябва да се подхожда внимателно. Портфейлът ви наистина е замърсен предмет, по който щъкат милиарди бактерии и трябва да се дезинфекцира. Но това не трябва да става с белина, амоняк или съдържащи хлор препарати. Най-добре е кожата да се почиства с разтвор от 70% спирт и дестилирана вода. След това кожата се попива с памучен тампон, за да не остава течност по нея, която да предизвика петна или избледняване на цвета.

Най-добрите домашни методи за дезинфекция, които всеки има вкъщи

Още по темата

3 начина да дезинфекцирате четките за грим

Повърхности, които да почистите с лимон

Как да дезинфекцираме дъската за рязане?

Гранитни повърхности на шкафове и плотове

Ако в кухнята си имате гранитни повърхности, на които поставяте продукти преди да ги измивате, плотовете ви ще са обект на честа дезинфекция и това е добре. Лошото е, ако използвате агресивни дезинфектанти, като белина или съдържащи хлор дезинфектанти. Те оксидират повърхността на гранитните плотове и ги увреждат. Вместо това използвайте сапун, топла вода, изопропилов алкохол, сода за хляб.

25 неща, които трябва да чистите абсолютно всеки ден

Дървени повърхности

Дървото е деликатен материал, който може лесно да бъде увреден при неправилно почистване. Никога не трябва да използвате дезинфекциращи кърпички върху дърво, особено ако не е лакирано или обработено. Кърпите могат да оставят петна, които не могат да се премахнат след това. Използвайте почистващи препарати само предназначени за дърво.

блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.