Водещите новини
Home » България » Промени при задължителните ваксини на децата
промени при ваксините на децата

Промени при задължителните ваксини на децата

В разгара на лятото и отпускарския сезон Министерството на здравеопазването предлага промени при задължителните ваксини на децата, научи 365novini.

Предлаганите изменения в имунизационния календар предвиждат приемите на конюгирана пневмококова ваксина да бъдат намалени от три на два при деца до 6-месечна възраст. Сега такава ваксина се поставя на втория, третия и четвъртия месец на бебетата и още веднъж на 12-месечна възраст.

Промените предвиждат и отпадане на проба Манту и реимунизация срещу туберкулоза при децата на 11-годишна възраст и въвеждане на реимунизация срещу коклюш при децата на 12-годишна възраст, пише „Медиапул”.

Сега децата на 11 години подлежат на задължителна реимунизация против туберкулоза след отрицателна проба Манту. При 12-годишните пък се добавя още една реимунизация – срещу коклюш освен вече съществуващите реимунизации срещу морбили, паротит и рубеола и срещу тетанус и дифтерия.

Джипито трябва да осигури безплатно проба Манту и ваксина срещу туберкулоза

Според МЗ промяната ще доведе до повишаване на колективния имунитет срещу коклюш и респективно до намаляване на източниците на инфекция и предаването на причинителя на заболяването към неимунни лица – новородени, пациенти с имуносупресивни състояния и други, при които прилагането на коклюшна ваксина е противопоказана. Като резултат, при достигането на висок имунизационен обхват, се очаква да намалее заболяемостта от коклюш в страната.

Като цяло предлаганите промените са свързани с необходимостта от осъвременяване на националната имунизационна политика в съответствие с препоръки на Световната здравна организация и европейските имунизационни схеми и с направени от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката предложения до министъра на здравеопазването.

Освен това МЗ въвежда задължение ако общопрактикуващите лекари не могат сами да извършват проба Манту и имунизация или реимунизация срещу туберкулоза, да осигуряват обучено медицинско лице за целта.

Причината за въвеждането на това изискване са зачестили сигнали в МЗ, че лични лекари насочват деца за проба Манту и имунизация срещу туберкулоза, за които министерството осигурява безплатни ППД туберкулин и БЦЖ ваксина, към специализирани лечебни заведения, в които цитираните биопродукти се заплащат.

Освен това от МЗ посочват, че насочването на деца без избран общопрактикуващ лекар към амбулатории за първична медицинска помощ или към имунизационен кабинет на съответната регионална здравна инспекция ще спомогне за тяхното обхващане със задължителни имунизации и реимунизации.

Така ще бъдат намалени наличните имунизационни пропуски и това ще доведе до повишаване на ваксиналното покритие и подобряване на обществената защита срещу ваксинопредотвратими заболявания.

С предлаганите промени в имунизационния календар се регламентира и безплатните ваксини срещу грип за възрастните над 65 години, които от есента за първа година ще се поемат от НЗОК.

Целта на програмата, която беше приета от правителството в началото на годината, е да намали заболеваемостта от грип и усложненията, водещи до смърт като повиши имунизационния обхват сред хората над 65 години. Възрастните хора са една от рисковите групи, при която грипът протича по-тежко и има по-висок риск от смъртност, особено при хората с хронични заболявания.

МЗ предлага и ред, по който общопрактикуващите лекари да уведомяват подлежащите на имунизации пациенти по начин, който може да се удостовери – чрез лицензиран пощенски оператор, по факс, на електронен адрес, чрез електронно съобщение на мобилен телефонен номер и др. Целта е хората да бъдат информирани на време за предстоящите имунизации.

Лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.