Home » Здраве » Дете от Франция докарало морбили в Пазарджик
Дете от Франция докарало морбили

Дете от Франция докарало морбили в Пазарджик

Дете от Франция с морбили е заразило още пет хлапета в Пазарджик по време на партито за рождения си ден, научи 365novini.

Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. По думите му се наблюдава значителен ръст на заразените с болестта у нас през ноември.

Кантарджиев изнесе и цялостната бройка на заразените с морбили в страната – 1206, като в 49-а седмица от 2019 г. в Пазарджик са регистрирани рекордните 5 случая. Те са настанени в инфекциозното отделение на местната болница, уточни вирусолог номер едно в страната.

Статистиката на Центъра сочи, че на 4 декември е регистриран един случай на морбили в Монтана, а детето е настанено за лечение в пернишката болница. Бум на болестта е отчетен през ноември, когато са регистрирани над 5 случая.

„Целият цирк е започнал на 19 ноември, когато две деца са заболели в Пазарджик. Родителите са били трудни за комуникация”, обясни пред репортер на Lupa.bg проф. Кантарджиев.

Той припомни, че болестта има 21-дневен инкубационен период, след което започват да избиват пъпки. Рисковият период е именно седем дни след тяхната поява.

„В България имаме сравнително добро имунизационно покритие, затова не може да се каже, че имаме голям проблем с морбили”, категоричен е специалистът. По думите му не се констатира бързо разпространение на случаите на болестта.

Лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.