Home » България » Чумата се завърна: Пламна свинекомплекс край Видин
Чумата по свинете се завърна

Чумата се завърна: Пламна свинекомплекс край Видин

Ново огнище на заболяването Африканска чума по свинете бе регистрирано в България след месец на затишие на болестта, която доведе до избиването на 20% от прасетата в страната, научи 365novini.

Новото огнище на болестта се намира в свинекомплекс във видинското село Новоселци, в което се отглеждат около 4000 прасета. Заболяването е открито във вторник, съобщи държавната агенция БТА, позовавайки се на доктор Адриан Данков, директор на Областната дирекция за безопасност на храните във Видин. „Предстои умъртвяването на 3842 прасета във фермата в Новоселци”, цитиран е доктор Адриан Данков.

Поразената от африканска чума свинеферма е с репутацията на една най-добрите в страната, разкриха пред Lupa.bg хора от бранша. Според думите им, свинекомплексът е основан през далечната 1995 г. и досега поддържа 300 свине-майки, около 1 500 подрастващи прасета и още толкова угояващи се. Сега свинефермата трябва да затвори врати.

Обектът попада в 3-километровата предпазна зона на първото открито огнище на заболяването във Видин – в ромския квартал „Нов път”, където през месец юли беше регистриран случай на чума в лично стопанство.

„В 20 километровата зона около това огнище тогава е извършено санитарно клане, но служители на Областната дирекция за безопасност на храните продължават оглед на личните стопанства в региона”, казва Адриян Данков.

На 14 септември във видинско беше потвърдена положителна проба от отстреляно диво прасе в района на кулското село Коста Перчово.

Свинекомплексът в Новоселци е първият, заразен от месец август насам. По данни на земеделското министерство от болестта са засегнати 131 000 животни или 20 на сто от поголовието в страната.

Лупа

Твоят коментар
Твоята оценка
Твоята оценка
Общо гласували

About Елена Монева

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!