Home » Здраве » Колко време може да живеят пациенти с рак на белите дробове?
Колко време може да живеят пациенти с рак на белите дробове?

Колко време може да живеят пациенти с рак на белите дробове?

Ракът на белите дробове е изключително коварно заболяване в наши дни. Всяка година о трак на белия дроб се диагностицират 1 100 000 пациенти в света, което го прави един от най-често срещаните видове рак.

Какво представлява болестта?

Ракът на белите дробове е онкологично заболяване, при което от епитела на бронхите се образува злокачествен тумор, който постепенно се увеличава по размер.

Когато туморът достигне 4-6 cm, при хората започват да се появяват регионални метастази, в същото време растежът на тумора продължава и той се разпространява в съседните органи.

В този момент най-често се появяват далечни метастази, които най-често засягат черния дроб, бъбреците, костите и мозъка.

Какъв е средният живот на хората с диагноза рак на белия дроб?

В по-голямата си част продължителността на живота на пациентите с диагноза рак на белия дроб зависи от това в кой стадий ще бъде открита болестта.

Продължителност на живота за откриване на рак на белия дроб в стадий 1 на заболяването.

На този етап от заболяването туморът има малък размер – по-малко от 3 см и е разположен в един сегмент на белия дроб.

На първия етап на заболяването най-често ракът на белия дроб се открива случайно по време на рутинен медицински преглед.

Ако това може да се направи, тогава пациентът, може да се каже, е имал късмет.

На етап 1 от рак на белия дроб болестта реагира добре на лечението и съвременната медицина успява да постигне 85-90% петгодишна преживяемост.

Освен това около 75-80% от пациентите са напълно излекувани от болестта.

Продължителност на живота за откриване на рак на белия дроб в стадий 2 на заболяването. На този етап от заболяването туморът вече достига размери от 3 до 6 сантиметра и се появяват единични регионални метастази.

Можем да кажем, че ракът на белия дроб във втори стадий е критичен момент. Цялостното лечение, което включва хирургия, химиотерапия или лъчева терапия, може да постигне 40-45% петгодишна преживяемост.

В същото време, ако лечението не започне на този етап, тогава повечето пациенти умират в рамките на 2 години.

Продължителност на живота за откриване на рак на белия дроб в стадий 3 на заболяването.

На 3-ти стадий на рак на белия дроб туморът вече достига размер над 6 см, расте в съседния бронх и провокира появата на много метастази в регионалните лимфни възли.

На този етап ефективността на лечението значително намалява. Само 15-20% от пациентите живеят повече от 5 години, а повечето пациенти умират в рамките на 1-2 години.

Продължителност на живота за откриване на белодробен рак в стадий 4 от заболяването, разбра 365 Новини.

На този етап от заболяването туморът расте извън белите дробове. Метастазите засягат най-важните органи на човека.

На етап 4 от рак на белия дроб лечението, насочено към борба с тумора, не е ефективно, затова се използва само палиативно лечение, което е насочено към подобряване на качеството на живот на пациента.

Повечето хора на този етап от заболяването умират в рамките на 6-12 месеца.

Както можете да видите, за да имате доста голям шанс да излекувате рака на белия дроб, трябва да откриете заболяването и да започнете лечение на етапи 1-2.

Но на тези етапи симптомите са леки. Затова е изключително важно хората да преминават годишни превантивни медицински прегледи.

Източник: Mood-time

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.