Home » Забавно » Чукането на дърво – откъде идва това суеверие
Чукането на дърво

Чукането на дърво – откъде идва това суеверие

Без значение дали сте суеверни или не, със сигурност сте чували за прословутото чукане на дърво, което хората правят, за да не ги стигне беда, припомня 365novini.

Може би сте го правили, независимо дали вярвате в тези неща. Питали ли сте се, обаче, откъде идва това поверие, защо става дума точно за чукане на дърво и как ви пази то. В следващите редове ще дадем отговор на тези въпроси.

Ритуалът с чукането на дърво се е практикувал най-напред от еврейската общност, докато в даден момент популярността му се е разширила и разпространила навсякъде, сред всички земи, религии и хора.

Ето какви са били обясненията за него, които имат смисъл и днес.

Смята се, че шумът от чукането на дърво плаши дявола. То се прави след като човек изрече или чуе нещо лошо, да не го застигне и да не се сбъдне. Ето защо, веднага след съответната беда, се чука на дърво, образно или буквално. Така, дяволът не чува за какво става дума.

Този шум е смятан за най-лесният начин за заглушаване на разговор. Пренасяйки го на по-висше ниво, хората вярват, че той предпазва от лоши духове.

Освен от предпазване от дялова, чукането на дърво прогонвало и дървесните нимфи. Те също обичали да се месят в делата на хората и да създават хаос. Объркват планове, носят беди, правят номера.

В древността хората са смятали, че щом изкажеш на глас свое желание, план или цел, трябва да почукаш на дърво, за да изгониш нимфите, които живеели там и да не им позволиш да чуят думите ти.

И в двете истории и поверия има много смисъл. Пренесено днес, това суеверие остава същото – хората чукат на дърво (или на каквото намерят) веднага щом чуят нещо лошо или нещо, от което искат да се предпазят. Бабини деветини или не, това е ритуал, който правят дори онези, които не са вманиачени в суеверията.

Дали това ни помага или не, не се знае, но сякаш е по-добре да почукаме, отколкото да оставим думите да отекнат просто така.

И тук, онези от вас, които не вярват в подобни неща, ще погледнат с подозрение на това, но когато следващия път до тях достигне слух за някаква беда, може би ще се сетят… и ще почукат на дърво.

Източник: sanovnik

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.