Водещите новини
Home » България » Отчаян баща търси родители за трите си деца
баща търси родители за трите си деца

Отчаян баща търси родители за трите си деца

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Баща от малко населено място написа отчаяно писмо до социалния зам.-кмет с молба да намери семейство за децата му, научи 365novini. Таткото има три хлапета по на 3, 5 и 6 години.

Съпругата му решила да търси по-добър в живот в чужбина и ги оставила на него, но мъжът не може да се справи с отглеждането им. Молбата му е да бъдат настанени в приемни семейства, докато си стъпи на краката и намери решение, след което да си ги вземе обратно, съобщава „Марица“.

Зам.-кметът Георги Титюков разказа историята на старта на кампания за набиране на 31 професионални приемни семейства в рамките на проекта „Приеми ме”, който стартира още през 2015 г. и е в ход до края на 2020. Офанзивата се налага заради нарасналата необходимост от осигуряване на временна подкрепа за семейства чрез приемното родителство. Най-остра е нуждата от осигуряване на близка до семейната среда за възрастовата група от новородени до 3 г.

Причината е, че в резултат на процесите на деинституционализация домовете, които преди предлагаха резидентна грижа, вече са закрити. Хлапетата няма къде да бъдат настанени, а и най-подходящата алтернатива е приемният родител. „Това не са деца, които ние отнемаме от родителите им, а такива, чиито семейства са ги изоставили”, подчертаха от областния екип по приемна грижа.

Социални работници разказаха, че наскоро се сблъскали с казус с майка, изоставила момиченце на 9 месеца под претекст, че е болно.

Всъщност обаче е било отглеждано неправилно, хранено е с боза и на тази възраст тежало 2,5 кг. „Стигаме до напълно здрави деца, които са с въшки и без никакви хигиенни навици, ходели без са бельо из махалата. Само за 3-4 месеца след настаняването им при приемни родители те се променят, започват да говорят на Ви и дори си разделят гардероба на зимен и летен”, описаха от екипа.

В рамките на кампанията за набиране на приемни семейства до края на тази година трябва да бъдат открити, оценени и подготвени общо 31 професионални приемни семейства – 7 в Пловдив, 2 в Асеновград, 5 в Карлово, 2 в Сопот, 6 в Първомай, 3 в Хисаря, по 1 в община „Марица”, Садово, Съединение, Раковски, Калояново и община „Родопи”. Необходимо е да има семейства от различни общини, защото при възникнала необходимост се търси настаняване в най-близкото място, за да се поддържа по-лесно връзката с биологичните родители, обясни ръководителката на областния екип по приемна грижа Добринка Бинева.

Ако няма, периметърът се разширява със съседни общини, а се е налагало и в друга административна област.

Има случаи, които само животът може да измисли, каза Георги Титюков. И добави, че приемните родители са най-добрите хора, които е срещал, а финансовият стимул да отглеждат деца нито е толкова голям, нито определя мотивацията им.

В момента в 81 семейства в Пловдивска област са настанени 84 деца за приемна грижа. От началото на тази година комисията е направила мониторинг на 41 семейства и в нито едно от тях не е констатирано лошо обгрижване, каза Добринка Бинева. Това е стъпка за реинтеграция в биологичното семейство, когато е възможно, уточни тя. За същия период да утвърдени нови 4 професионални приемници.

Заради това, че вече отглежда като приемна майка пето и шесто дете, Ваня Милева от Съединение е носител на награда „Спасител на детството”. Моето момче не знаеше азбуката, когато дойде при мен, а после завърши училище с 5,30, описа тя ефекта от обгрижването му в семейство.

Тъй като обаче при нея настаняват по-големи деца, среща и трудности, които налагат работа със специалист. Много често например възниква проблем в детската градина и в училището. За да осигури консултация, жената кара децата до Пловдив. „Трудно е, повръщат в колата, по-добре ще бъде да има по-тясна връзка между общините или мобилни групи, които да идват на място при нужда”, предложи приемната майка.

След като дете е било в приемно семейство, много по-лесно става връщането му в биологичното, отколкото преди, когато нуждаещите се настаняваха в социални заведения, категорична е Недка Петрова, ръководител на Комплекса за социални услуги за деца и семейства. Тя припомни, че приемната грижа стартира у нас от Пловдив през 1999 г., а от 2007 г. КСУДС развива дейностите. Настаняването в институция води до сериозни задръжки в развитието и всяко връщане в семейството при предишната система предизвикваше проблеми в психологически и емоционален аспект, каза Петрова.

„Днес приемната грижа е временна мярка за подкрепа на нуждаещи се семейства, докато биологичните родители са в състояние да вземат отново детето си. Наблюдаваме и деца, осиновени след приемна грижа, и виждаме колко по-добре се развиват“, добави тя.

Към края на май в регистъра за осиновяване има 97 деца. От тях 51 са с увреждания, а 46 здрави. Експертите споделят, че шансовете болните да се осиновят в България са нищожни.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.